Прибират бездомните, очаква се сибирски студ
Прибират бездомните, очаква се сибирски студ / dariknews.bg/архив

Кметът на Бургас Димитър Николов разпореди да бъде увеличен капацитета на приюта за бездомни заради тежките зимни условия. В момента там са настанени 17 човека, при капацитет за 12. Поставени са допълнителни дюшеци и одеала. На хората се раздават бульони и чай. По изключение бездомните имат право да пребивават в приюта и през деня, а не само нощем, каквито са изискванията. В приюта ще бъдат настанявани само жители на община Бургас.

В момента пътищата в Бургас са изчистени, училищата и детските градини работят. През цялата изминала нощ екипите на почистващите фирми обработваха улиците. Изразходени са 191 тона сол, 42 тона пясък и 154 тона луга. Почти до асфалт са почистени маршрутите на автобусните линии. Няма постъпили оплаквания за закъсали автобуси. Тази сутрин се чистят спирките и второстепенните улици.

В момента единственият проблемен участък е между селата Брястовец и Драганово, където силният вятър е натрупал на места повече сняг. До час пътят ще бъде изчистен и там. Превантивно децата от тези села са освободени от училище. Останалите учебни заведения в община Бургас са отоплени и работят. Проблеми е имало единствено в квартал Сарафово, където токът е спирал на няколко пъти и е попречил за бързото отопляне на учебните заведения. В момента необходимата температура е достигната, но учебните часове са намалени.

През следващите дни снеговалежът в Бургас ще намалява, но температурите ще падат. Всички магазини по селата са заредени с хранителни продукти. Община Бургас и почистващите фирми са в готовност.