Правят “Бургасленд” по програма JESSICA
Правят “Бургасленд” по програма JESSICA / пресцентър
Правят “Бургасленд” по програма JESSICA
50086
Правят “Бургасленд” по програма JESSICA
  • Правят “Бургасленд” по програма JESSICA

Бургас ще има увеселителен парк и той ще бъде построен със средства от Европейската инициатива за инвестиции в градските райони JESSICA. Общината планира освен атракциона "Бургасленд" с финансиране от фонда за градско развитие да бъдат изградени аквапарк, картинг писта, терени за спортни мероприятия. Това съобщи кметът Димитър Николов по време на открита среща посветена на програмата, в която участва и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Регионалният министър определи програмата JESSICА като финансов инструмент, който дава възможност бизнесът да бъде активната част при реализацията проекти за градската среда. Новата европейска инициатива предлага финансиране на бизнес проекти, като единственото условие е те да съвпадат с общия устройствен план на общината, да са насочени към подобряване на градската среда и да генерират приходи. Гъвкавият механизъм позволява връщането на инвестициите за даден проект да става в период до 20 години. С подкрепата на общината всяка голяма бизнес идея може да бъде реализирана и на частен терен, обясни министър Лиляна Павлова. Кандидатстването за средства по JESSICA може да става само с бизнес-план и идея. В програмата е заложен и принципът на публично частното партньорство.

Регионалният фонд за градско развитие ще инвестира над 110 млн. лв за устойчиви програми за градска среда. Това е общият ресурс по инициативата от който ще финансират проекти в 6-те големи града на България- Бургас, Варна, Русе, Плевен , Пловдив и Стара Загора.

"Големите градове в страната са ощетени от възможностите и мащабите на ОП Регионално развитие", коментира кметът Димитър Николов по време на срещата. Той изрази надежда в следващия програмен период да има много конкретни мерки, по които големите градове ще могат да решават своите проблеми и да реализират инициативите си.

"Планираме следващият период на програмата да бъде насочен именно към големите градски центрове, на принципа на директното предоставяне на средства при ясна концепция за развитие на даден регион", поясни министър Павлова.

По думите й за да привлекат европейско финансиране общините ще трябва да изработят свой Интегриран план за градско развитие в който да бъдат включени планираните проекти както на местните власти, така и тези по програма JESSICA. Намеренията на бизнеса и общините за облагородяване и осъвременяване на градската среда вече ще вървят в пакет, обясни Лиляна Павлова