Повече немски туристи през лято 2016
Повече немски туристи през лято 2016 / netinfo

България се нарежда сред най-предпочитаните туристически дестинации на германците за лято 2016. Това разкрива немският информационен източник „Зюддойче цайтунг".
Терористичните атаки от края на миналата и началото на тази година са накарали мнозина германци да закъснеят с планирането на лятната си почивка. Това е прецедент за туристическия бранш, който досега е приемал най-многобройни резервации през януари. Немският туристически съюз „DVB" съобщава, че понастоящем ситуацията се е нормализирала и хората вече активно организират отпуската си. "Ситуацията се стабилизира. Резервациите започнаха с пълна сила, но този път от началото на февруари. Германците съвсем не са се отказали от своята ваканция. Напротив - куфарите вече са стегнати", казва президентът на съюза Норберт Фибиг.
Сред най-атрактивните места за отдих през 2016-та се открояват Средиземноморските държави. Тук на по-голямо внимание се радват западните спрямо източните и северноафриканските курорти. С 1/5 повече са резервациите за Португалия, с 20% нараства интересът към Канарските острови, а с 6% - към Италия. Гърция, която е основният транзитен път на бежанците, предлага „примамливи оферти", но туристите се ориентират предимно по периферията й - Родос, Крит и Корфу. България заема трето място по ръст на предпочитанията. Резервациите към момента са с 9% повече от предходната година и имаме сериозно основание да се надяваме, че този процент ще се увеличи до началото на летния сезон.
Вследствие на усложнената политическа обстановка, интересът към Турция, Египет и Тунис е спаднал драстично, разказа „Зюддойче цайтунг". Турция, която преди е била една от най-любимите дестинации на германците, сега се намира в края на класацията. През 2015 година едва 7% от немските туристи са посетили южната ни съседка, а през настоящата броят им очевидно ще намалее.