Подпиши се за Бургас с три държавни агенции
Подпиши се за Бургас с три държавни агенции / netinfo

Декларация, свързана с действията на правителството за административна децентрализация подготвиха и изпратиха днес представители на всички, свързани с морската инфраструктура институции и организации и местна власт.

Бургас очаква да приеме ИАРА, заедно с още две инфраструктури и едно държавно предприятие.
В декларацията са посоени железни аргументи за искането като традициите на региона в мрското дело, това, че до 2000 г. управлението на Държавната инспекция по рибарство е разположено в Бургас, откъдето координира дейността в страната.
„Считаме, че е удачно седалищата на ИА "Морска Администрация", Държавно Предприятие "Пристанищна Инфраструктура" и Изпълнителна Агенция по Рибарство и Аквакултури да бъдат преместени в Бургас" се казва в декларацията.
На територията на Бургас са издадени около 1500 разрешителни за извършване на стопански риболов, което е 32 % от общия брой за страната е сред останалите мотиви.
Това е районът с най-много пристанища, рибовъдни стопанства, както и над 50 % от общия брой риболовни кораби за страната. Бургаските 1562 риболовни лодки и 25 кораба осигуряват 70 % от националния улов на риба.
За това, че ДППИ и Морска администрация трябва да са в града деклараторите са посочили над 10 основателни причини. Сред, които е факта, че най-голямата промишлена инфраструктура на страната е именно в Бургас, а пристанището тук е най-дълбоководното сред това в Констанца в регион Черно море.
Аргументите са съчетани с репутацията на Бургас като най-успешен български град по отношение привличането на европейски средства.
Днес декларацията ще бъде изпратена до Министерски съвет. Тя ще бъде разпространена в Бургас - сред отделни колективи, чрез подписка на главната улица, чрез специална страница във фейсбук.
Така обединен Бургас показва желанието и волята си не само ИАРА, но и управленията на други две структури, свързани с морето - Държавно предприятие Пристанищна инфраструктура и Изпълнителна агенция "Морска администрация", да бъдат дислоциирани тук заедно.