Пищна празнична програма ще радва бургазлии за Никулден
Пищна празнична програма ще радва бургазлии за Никулден / netinfo

На Никулден - 6 декември, обновеният площад "Кирил и Методий" в Бургас ще оживее с музика, танци, театър, никулденско и предколедно настроение.
Програмата за празника на града ще започне от 10.00 и ще продължи до 15.00 часа. В нея ще вземат участие театрална школа "Детско царство" към ОДК, танцова школа "Estrella", детска вокална школа "Морски песъчинки" към НХК, Дует "Емира" и много други.
Програмата на сцената ще продължи и след Никулден, до 20 декември, в делничните дни от 16.30 до 18.30 часа, а през съботно-неделните - от 10.00 до 14.00 и от 16.30 до 18.30 часа.
В градинката до Часовника за поредна година ще изникне автентично рибарско градче. Пространството ще приюти характерните за всяко рибарско селище атрибути - мрежи, лодка с рул, компас и стойка с камбана на палубата.
Часовника пък ще се превърне в котва, пусната на сушата. Във фонтана ще плува гигантски 6-метров шаран със златни люспи, който всеки ще може да "улови" с въдица и да се снима с него за спомен и, за да му повярват останалите рибари.
За бургаския дух от онова време ще допринася ретро автомобил и стара пощенска кутия, в която всеки желаещ ще може да остави картичка със своето поздравление за Никулден. Танго, стари градски песни, рокендрол и туист ще звучат от Грамофона, а танцьори и актьори ще увличат всеки любител на танца. Вестникари ще раздават последното издание на празничния "Бургаски вестник", а улични музиканти ще се грижат за празничното настроение на жителите и гостите на Бургас.
Жителите на "Меден рудник" ще имат възможност да опитат и празничен рибен курбан, специален подарък за тях от Община Бургас. Тържествената света литургия за празника на Бургас - Никулден, ще бъде отслужена от Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий в 08.30 часа на 6 декември в храм "Св. Николай Чудотворец" в комплекс "Меден рудник".
От 10.45 часа пред храма /до РУМ "Резвая"/ жителите на най-големия бургаски комплекс ще отпразнуват Деня на свети Никола с фолклорен концерт.
В богатата празнична програма ще вземат участие ансамбъл "Атанас Манчев", оркестър "Стралджа", Катя Георгиева, Ваня Дженезова, Яна Биюкова, танцов състав "Младост" и детските фолклорни групи "Звъника", и "Чинките".