Откриха изложбата История на парите, показаха банкнота от 50 000 лв
Откриха изложбата История на парите, показаха банкнота от 50 000 лв / община Бургас

"Изказвам благодарности на целия екип на Българската народна банка, които ни съдействаха за да може тази ценна и атрактивна експозиция да гостува през лятото в Бургас. Това е първата изложба, събрала в себе си цялата история на развитието на парите по българските земи", каза кметът на Бургас Димитър Николов, по време на официалното откриване.

Интригуващата изложба събра десетки представители на банковия сектор, ценители на изкуството от всички възрасти и колекционери в Културен център "Морско казино".

"Българската народна банка е една от най-старите в света, 13-та по ред на създаването си. Голяма част от експонатите за първи път напускат музейните хранилища на банката", разкри Нина Стоянова, подуправител, ръководител на управление "Банково" и управление "Фискални услуги", и член на Управителния съвет на Българската народна банка.

50 000 лева - най-големият номинал в историята на българските пари, може да се види в Бургас заедно с първата ни 1 стотинка от далечната 1901 година. Наред с тях са представени монети и банкноти, проследяващи паричната циркулация по днешните български земи от най-дълбока древност до наши дни - бронзови върхове на стрели, монети на Ликей и Патрай, бронзова монета на Севт III.

В защитените витрини са разполоени монети от гръцките колонии по западния черноморски бряг и монети на македонски владетели. Началото на новото хилядолетие е представено с монета, емисия 2002 "Сурвакари", на стойност 5 лева, която е първата монета с нанесено оцветяване и много други.