Окръжният съд спря дело за убийство срещу Кела
Окръжният съд спря дело за убийство срещу Кела / netinfo

Окръжният съд в Бургас спря наказателно производство за предумишлено убийство на бизнесмена Димитър Стаматов - Мастара срещу Пламен Дишков до обявяване на решение на Върховния касационен съд по друго дело.
БОС приема, че от изхода на процеса в Касационния съд зависи, дали може да бъде даден ход на делото за убийство, или ще се наложи то отново да бъде върнато на Окръжна прокуратура.
Дишков и други две лица - Бойко Стоянов и Тодор Неделчев, са били осъдени за предумишлено убийство, извършено в съучастие. С присъда на Апелативния съд от март 2007 г на Стоянов и Дишков са били наложени наказания по 20 години лишаване от свобода, а на Неделчев - 16 години лишаване от свобода. Присъдата е потвърдена с решение на ВКС от месец октомври същата година.
По искане на окръжния прокурор, Върховният касационен съд сега разглежда дело за частична отмяна на тази присъда по отношение на Неделчев и връщане на делото в досъдебното производство. Позицията на държавния обвинител се основава на неистински показания, дадени от свидетел по делото, по което е осъден.
Съдебното производството спрямо Дишков е протекло задочно. След издирването му с Европейска заповед за арест, по негова молба ВКС е отменил на 16 май 2012 г. присъдата на Апелативния съд в частта, с която той е осъден. ВКС е върнал делото в досъдебното производство.
Това досъдебно производство е приключило с обвинителен акт на Окръжна прокуратура - Бургас срещу Дишков, внесен в Окръжен съд - Бургас преди месец. Съдът намира, че съдебният спор във ВКС, образуван по жалба на друго, осъдено за същото деяние лице, е от съществено значение за разглеждането на делото срещу Дишков.