Обири в пет храма в Бургаско за Коледа, чупят свещи
Обири в пет храма в Бургаско за Коледа, чупят свещи / netinfo

Обири в пет църковни храма на територията Бургаска област са станали по време на Коледните празници, съобщават от полицията.

Кутия с дарения, съдържаща цели 5 лева, два лева на монети от иконите и пет бутилки олио са обрани от храм "Св. св. Константин и Елена" в село Лъка.
По същото време в църквата "Света Троица" в поморийското село Бата са проникнали крадци, които чрез счупване дограмата на дървен прозорец са откраднали дървено сандъче, използвано за дарения, със сумата от 10 лв. на монети.
На 22 декември в полицията е получено съобщение от 76-годишна жена от село Рудник - църковен настоятел в храм "Света Петка" в селото, за това че входната врата на църквата е отворена, а от кутията за дарения липсва сумата от около 90 лв. Жената установила, че са счупени около 100 свещи на стойност около 50 лв.
На връх Рождество Христово пък чрез взломяване катинара на метална врата е проникнато в храма на кв. "Ветрен", откъдето чрез взломяване на катинар на метален шкаф, е извършена кражба на сумата от около 1 000 лв.

В църквата "Св. Иван Рилски" пък е извършена кражба на дамската чанта с документи, две дебитни карти, сумата от около 360 лв., два златни пръстена с тегло около 7 гр., дамски часовник и мобилен телефон.