Несебър довършва с кредит строителната си програма
Несебър довършва с кредит строителната си програма / netinfo

Кредитиране за реализацията на инфраструктурните проекти ще търси община Несебър.
Предложението беше представено на обществено обсъждане в морската община, в присъствието на общински съветници, политици и жители.
Проектът предвижда поемане на общински дълг чрез емитиране на облигации. Така общината ще успее да финансира важна част от строителната си програма чрез външни дотации.
Дългът е предназначен и за инвестиции в социални обекти. Максималния и минималния размер на облигационния заем е 9 250 000лв., а срока за неговото погасяване - 5 години.

Община Несебър реши да се възползва от вземането на този заем, поради факта, че средствата от бюджета на Общината, заложени в капиталовата програма, не са достатъчни за изпълнението на важни инфраструктурни обекти.
Обектите, които ще бъдат финансиране с този заем са приоритетни и имат за цел да подобрят градската среда и да се увеличат възможностите за стопанска дейност, както и още повече да се развие туризма в района. Подобрения се предвиждат, както в пътната и водната, така и в културната и спортната инфраструктура.
От администрацията считат, че целевото финансиране на инвестиционната програма чрез облигационен заем е един от най-целесъобразните, в настоящата ситуация, инструменти.