Консултациите за РИК – предизвестен провал
Консултациите за РИК – предизвестен провал / netinfo

Представители на всички големи партии в Бургас очаквано не стигнаха до разбирателство днес на консултациите за състав на Районната избирателна комисия за предстоящите избори за депутати в Европейския парламент.

 

Първоначалното предложение беше БСП да има 6 члена в РИК, единият от които председател, НДСВ – четирима, единият от които секретар, ДПС – четирима, ДСБ двама, ОДС – двама и Български народен съюз един.

 

Представителите на “Атака” заявиха твърдо двама души с опция, ако остане един непременно да бъде заместник-председател. ГЕРБ също поискаха един.

 

В хода на разговорите ДСБ и ДПС оттъпиха по едно място, председателят на СДС Бургас Костадин Марков поиска от БСП да направи същото. След отказа им, НДСВ заявиха твърдо, че държат на четирима свои членове.

 

При тази ситуация, предложението за състав на РИК ще бъде направено от областния управител Любомир Пантелеев, след като в края на днешния ден той получи листите от всички партии.

 

Областният координатор на ГЕРБ Димитър Николов заяви в интервю за Дарик, че днешната консултация е била проформа, а представителите на партиите от управляващата коалиция се страхуват от формации, които, макар и непредставени в Народното събрание, набират все повече сила.