Как се пести енергия
Как се пести енергия / sxc.hu
Как се пести енергия
53009
Как се пести енергия
  • Как се пести енергия

В детските градини „Брезичка”, „Радост” и „Здравец” ще бъдат монтирани модерни системи за наблюдение на потреблението на енергия. Това ще стане по проект, целящ намаляване на вредните емисии въглероден двуокис, изпускани от консумацията на енергия в обществените сгради. Преди инсталацията тези три детски заведение ще бъдат изцяло санирани и с подменени топлоизолации и системи за отопление.

Енергийната мониторингова система е уеб базирана система, събираща данни за потреблението на газ, електричество, твърдо или течно гориво в един централен сълмър. Данните се анализират и точно се установяват разходите на енергия. Така се вземат мерки за ненужното потребление с изключване или намаляване. Изпълнителите от Регионалната Агенция за Управление на енергията очакват спестяване на 352 тона вредни емисии.

Финансирането е от Програмата за малки проекти на Глобалния Екомогичен Фонд. Сумата е 344 260 лева. Заедно със създаването и монтирането на системите, за контрол на тяхната работа ще бъдат обучени и работещи на трите места.

Повече подробности чуйте в звуковия файл, от техническия експерт инженер Тодор Тонев