Депутат предупреждава за предстоящо застрояване в морето
Депутат предупреждава за предстоящо застрояване в морето / netinfo
Предлаганите промени в закона за Черноморското крайбрежие обслужват корпоративни интереси – смята народният представител от Бургас Румен Ангелов. Според него разширяването на концесиите навътре в морето ще се отрази негативно основно върху градските плажове, защото ще се стигне до застрояване на плитчините.

Според готвените поправки всички обекти, брегозащитни съоръжения, буни или острови на 200 метра от брега на морето ще станат част от концесиите. Вече ще бъде възможно и поставянето на временни обекти във водата и развиването на търговска дейност на островите.

Депутатът оспорва еднаквия начин, по който промените третират плажните ивици-в града, извън населените места, по туристическите комплекси или по къмпинг зоните.  Неясните текстове на закона ще доведат до изграждане на масивни постройки в морето срещу плажните ивици в градовете.Тази възможност в проекта на практика обслужва определени икономически кръгове и не изключвам това да е договорка на ниво между корпорациите и правителството, каза още Ангелов. Според него е възможно да бъдат издигнати дори и хотели насред морето.

Отделно ще се получи пренасищане на акваторията с временни съоръжения, което за един градски плаж е фатално. Има риск и за сигурността и здравето на летовниците, смята още народният представител от ССД Румен Ангелов.