Депутат иска повече джобни за сираците
Депутат иска повече джобни за сираците / netinfo
За промяна в постановление, което определя възпитаниците на домовете за сираци и изоставени деца до 8 клас да получават от държавата по 3 лева месечно джобни пари, а тези от до 12 клас по 6 лева, ще настоява депутатът от ДПС Фатме Илияз пред Министерство на образованието и науката и Министерство на труда и социалната политика. От 1 януари те си поделят отговорността за домовете с общините.

Нормативният акт е приет с решение на МС през  1994 година. Оттогава фиксираните в него суми не са актуализирани. “Размерът на тази помощ е абсурдно нисък, сравнен със стандарта на живот у нас. В същото време възпитаниците на домовете бягат от учебни часове и работят нелегално за да изкарат по някой лев, други дори прибягват към кражби. Тези деца трябва да получат достойна подкрепа”- коментира народният представител мотивите си за искането.

Фатме Илияз се ангажира да проучи възможностите за промяна на постановлението за условията за получаване на стипендии от учениците след завършване на основно образование.