Бургас затвори целия цикъл от съвременни услуги в онкологията
Бургас затвори целия цикъл от съвременни услуги в онкологията / netinfo

Първа копка на бункера за съвременния линеен ускорител за нуждите на онкологично болни пациенти направи днес кмета на Бургас Димитър Николов, заедно с ръководителят на управляващия орган на Оперативна програма "Регионално развитие" Деница Николова. Самата апаратура ще пристигне в града до месец. По думите на г-жа Николова тя ще обслужва близо 600 хиляди жители в областта.

По данни на началникът на Онкодиспансера - д-р Радостин Дичев новорегистрираните болни за година са около 2700, но болницата обслужва и област Сливен и Ямбол. Сега здравното звено ще може да обслужва със съвременната теххника около 600 пациенти за 12 месеца. „С включването на този апарат за високоенергийно лъчелечение ние ще преминем на съвсем ново ниво, като ще се променят много странични ефекти и ще се покачи качеството му. Ще дадем едно ново качество на нашите пациенти", категоричен е д-р Дичев.
Според Димитър Николов с апарата за повърхностна обработка на раковите клетки, този за полудълбока обработка и унищожаване на раковите клетки и с изграждането на настоящия бункер ще бъде затворен целия дълбоко технологичен цикъл. "За осигуряване на защита от йонизиращи лъчения е предвидено изпълнение на стоманобетонни стени с променлива дебелина от 1,3 до 2,30 м. Апаратът е шведски и вече е договорен", уточни кмета на града. По думите му новата новата онкополиклиника, която предстои да бъде изградена в близко време ще е на много високо ниво, а към нея ще влязат и стационар, както и хоспис за хора с онкологични проблеми.

Средствата за новия линеен ускорител и бункера са по проекта "Реконструкция и оборудване на Комплексен онкологичен център - Бургас", финансиран от Оперативна програма "Регионално развитие". Той е на стойност 5 млн. лв.