БСП лидер обвини бургаски депутат от ГЕРБ в конфликт на интереси
БСП лидер обвини бургаски депутат от ГЕРБ в конфликт на интереси / Красимир Калудов

Сигнал за нарушения до комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси изпрати областният лидер на БСП Атанас Зафиров

Според лидерът на социалистите в Бургаска област народният представител от ГЕРБ Вяра Петрова е в състояние на тежък конфликт на интереси и затова трябва да стане обект на проверка от специализираната комисия.

В сигнала си г-н Зафиров излага тезата, че депутатката, която е член на постоянната комисия по труда и социалната политика е настоявала лично да бъдат предоставени ваучери на работници с работодател „Елените" АД за провеждане през летния сезон за периода от 7.07.2012 до 17.09.2012 год. на обучение по схема „Адаптивност" от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси". Центърът за професионално обучение, в който работниците са повишавали своите умения, е собственост на съпруга и  Димитър Петров.

Данните сочат ,че схемата"Адаптивност" е била приложена в периода от 7.07.2012 до 17.09.2012 год.

Според областния лидер на БСП Атанас Зафиров  организирането на курса по преквалификация в съкратен период от два месеца по средата на активния летен туристически сезон буди съмнение, т.к. практически не е възможно близо 200 работника да бъдат откъснати от изпълнение на трудовите си задължения и обучавани реално по 8 часа на ден. По този начин се е стигнало до едно предполагаемо проведено обучение, довело обаче до реално плащане на средства в полза на Центъра за професионално обучение.

В сигнала си Зафиров твърди, че г-жа Петрова „ чрез дейността си е упражнила натиск върху административни служби да сключат договор и възложат провеждане на курсове по професионална преквалификация на работници от „Елените" АД през м.юли-септември 2012 год. при условията на чл.7 ал.2 от ЗПУКИ. Народният представител заемайки публична длъжност е оказала влияние в частен интерес върху работата на административни служби с цел получаване на облага от свързано с нея лице-съпругът й Димитър Петров."