Бебета на годинка сред прибраните от полицията за просия
Бебета на годинка сред прибраните от полицията за просия / netinfo

Скитащи и просещи на територията та Бургас и Несебър са 11 подрастващи от бургаския квартал Горно Езерово и с. Гильовца. Сред тях има дори деца на 1 и 2 години. Това е установила поредната проведена полицейска операция. В нея са участвали служители от Главна дирекция „Национална полиция" - сектор „Детска престъпност", Дома за временно настаняване на малолетни и непълнолетни в Бургас и инспектори от Детска педагогическа стая при ОДМВР Бургас.

На територията на централната градска част е констатирано да просят под надзора на майка си М.Д., двамата й сина - 13 и 10-годишен, всички от бургаския квартал Горно Езерово. Срещу М.Д. до момента са образувани три досъдебни производства за системно използване за вършене на просия на малолетните й деца, като първото от досъдебните производства е от 2005 год., а последното от 2011 год. за просия в Слънчев бряг. През 2012 година Бургаският районен съд е осъдил М.Д. на 4 месеца лишаване от свобода условно, с тригодишен изпитателен срок и обществено порицание. В района на площад "Тройката" е открито друго 11-годишно момиченце - Д.И., също от бургаския квартал Горно Езерово, просещо под надзора на майка си. На тримата подрастващи е предоставена полицейска закрила, като децата са приведени в Дома за временно настаняване на малолетни и непълнолетни в Бургас.

Съставени са два протокола за полицейско предупреждение на 23-годишната Н.Й. от „Горно Езерово", използвала за вършене на просия малолетния си тригодишен син И.Й. и
на 37-годишната С.М. от кв. „Горно Езерово", използвала за вършене на просия малолетната си 10-годишна дъщеря.

По време на специализираната полицейска операция е установен един 17-годишен младеж - А.И., обявен за общодържавно издирване по молба на родителите му.

В Несебър и Слънчев бряг безнадзор и извършване на просия са установени 9-годишният К.У., брат му - Т.У., 3-годишен и сестрите им - А.У., 13-годишна и А.У., на 1 година, всички от с. Гильовца, общ. Несебър, както и 2-годишния И.К. от бургаския квартал „Горно Езерово". На всички малолетни лица е предоставена полицейска закрила в Районно управление „Полиция" - Несебър. Съставени са два предупредителни полицейски протоколи на родителите на подрастващите.