/ netinfo
Международният фестивал „Слънце, радост, красота“ за деветнадесети път превърна градът на ЮНЕСКО в колоритна и пъстра детска столица на творчеството, талантливата надпревара и усмивките. В една от най-обичаните и с най-дълга биография културни прояви в Несебър взеха участие над 2000 деца от България, Беларус, Грузия, Молдова, Полша, Румъния, Русия и Украйна. 

Форумът започна с пъстро празнично шествие, което премина през провлака, свързващ новата със старата част на града. Пред портите на Старинния Несебър, след като националните флагове на държавите бяха вдигнати, а националните им химни изслушани, представителите на всички страни – участнички бяха тържествено поздравени от кмета Николай Димитров, който им пожела успех, нови приятелства и много радостни моменти.

По време на фестивала се състоя и традиционната среща между ръководството на общината в лицето на заместник-кмета Иван Гургов и ръководителите на колективите. На нея  домакинът сподели, че градът вече е по-радостен, по-пъстър и усмихнат и благодари, че тази атмосфера е създадена от присъствието на талантите от страните-участнички.

Несебър - столица на детското творчество

Той бе категоричен, че културни форуми като „Слънце, радост, красота“ обединяват хората, създават приятелства, а изкуството в различните му измерения става достъпно за широката публика. Гостите благодариха за топлия прием и за грижите към тях от страна на организаторите на фестивала.

Те не пропуснаха да изразят и своите впечатления от „Слънце, радост, красота“. Част от ръководителите споделиха, че техните състави са участвали многократно през годините  на съществуването на фестивала.

Имаше и групи, които идват в Несебър за първи път и също са впечатлени от организацията и от емоционалното откриване на фестивала. По време на срещата се чуха думи на благодарност от ръководителите и обещания, че ще дойдат отново. В знак на признателност, заместник-кметът получи множество сувенири от своите гости.

В продължение на близо седмица талантливите деца-участници в „Слънце, радост, красота“ показваха пред компетентно жури майсторство в танцовото, певческото, инструменталното и изобразителното изкуство. 

Най-добрите от тях бяха отличени на официална церемония по награждаване, а най-интересното от форума можеше да бъде видяно в последните два концерта от фестивалните дни. На церемонията по награждаването бяха раздадени множество награда в различни категории.