1 февруари - ден на виното, на лозаря, на кръчмаря
1 февруари - ден на виното, на лозаря, на кръчмаря / netinfo

Трифон Зарезан е празник на веселието и на труда едновременно, но най-вече е деня на виното. Това е чисто български народен празник в чест на свети Трифон.
Чества се от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите на 14 февруари по григорианския календар, но на 1 февруари по новоюлианския календар, когато Българската православна църква официално отбелязва Трифоновден.
Празникът се среща още като Зарезановден, Трифун Чипия, Трифун Зарезой, Трифун пияница. При всички случаи обаче е правлославен празник в чест на Свети Трифон, виното вече втро хилядолетие е символ на пролятата Божия кръв, на кръста. Затова към виното освен труд, майсторлък и ритуал се проявава уважение.
Свързва се с ритуалното зарязване на лозята. Истинските стари лозари са отивали на лозето, където са се прекръствали, вземали са косерите и от три главини всеки отрязвал по три пръчки. След това отново се прекръстват и поливат с донесеното вино лозите.
След ритуала, който е бил свързан с надеждата за добра реколта, всички се събират и избират „царя на лозята". Едва тогава започва общо угощение.
В Бургаска област ритуалът продължава да се изпълнява в много лозарски райони, прочути с хубавото си вино. В района най-разпространения вид е "Мискет".
И тъй като е ден и на кръчмарите, които го продават на днешната дата те трябва да са щедри. Могат и да почерпят, както и всички носещи името Трифон, Лозар, Радка, Веса, Веселина, Гроздан, Рачо и Радко.