Връчват почетен знак на Спаска Митрова на сесия в Кюстендил
Връчват почетен знак на Спаска Митрова на сесия в Кюстендил / снимкa: Sofia Photo Agency

Осъдената от македонски съд Спаска Митрова е поканена на последната за годината сесия на Общинския съвет в Кюстендил, на 29 декември. Българката е получила поканата от общинското ръководство и лидера на ВМРО "Тодор Александров" Валери Ненов. Информацията потвърди за "Дарик" кметът на община Кюстендил Петър Паунов.

На Спаска Митрова ще бъде връчен почетен знак за проявената от нея смелост, ще й бъде предложена и работа в Кюстендил в обществената сфера, казаха от община Кюстендил.

Спаска Митрова пребивава в Банско повече от седмица. В интервю за Дарик тя бе категорична, че не е нарушила законите на Македония, а всичките й проблеми произтичат от българското й самосъзнание. Тя заяви това в отговор на изявлението на македонския президент Георге Иванов, който през изминалата събота в Банско обяви на пресконференция, че законите важат за всички, независимо кой от каква етническа и религиозна принадлежност е. Държавният глава на Македония посочи, че в случая не се касае за етническата принадлежност на Спаска Митрова, а за

"Закононарушение според Върховния съд на Македония е именно решението бащата да има свиждане с дъщеря ни Сузана в къщата на родителите ми, което ми бе връчено от Социалния център в Гевгелия", подчерта Митрова.

По думите на Спаска Митрова през последните три години тя е подложена на системен психически тормоз от страна на различни институции в Македония. Обиди по адрес на българското ми самосъзнание съм получавала и по време на престоя ми в затвора в Идризово, и от служители на Социалния център в Гевгелия, твърди българската гражданка.

„Не съм виждала дъщеря си Сузана повече от пет месеца, никой не ми дава информация за нея. Разчитам на подкрепа единствено от българските институции", каза Митрова.

Митрова обаче изненадващо обяви, че се надява да си намери работа и да се установи в Македония. „Българка съм, но там съм родена и там съм живяла", мотивира решението си Спаска Митрова.