ВиК притиска Спортни имоти с нереално високи цени
ВиК притиска Спортни имоти с нереално високи цени / снимка: Дарик - Благоевград

Ако на предстоящото си заседание в петък благоевградският парламент не одобри отпускането на допълнителни средства за общинската фирма "Спортни имоти", стадионът и зала "Скаптопара" ще бъдат затворени, с което се стопира провеждането на турнири и целият тренировъчен процес. За това алармираха на пресконференция общинските съветници от БСП Венцеслав Кожухаров, Владимир Елезов и Валери Миленков.

При дебатите преди сесията Комисията по бюджет и финанси е излязла с решение за актуализиране на бюджета на "Спортни имоти" за настоящата година, но в Комисията за младежта и спорта са изразили несъгласие, поясни Венцеслав Кожухаров. Той  напомни, че при първото обсъждане казусът не бе разрешен, защото от общинската фирма не бяха предоставили всички необходими документи, които да потвърждават размера на направените разходи.

Сега цялата информация е на разположение на съветниците, но въпреки това без ясен мотив образователната комисия се е произнесла срещу гласуването на 80 000 лв. за покриване на допълнителните разходи на „Спортни имоти”, коментира Кожухаров. По думите му част от непредвидените разходи са за гориво, изразходвано през 2009 г., но заплатено с пари от бюджета за настоящата година, както и за належащия ремонт в зала „Скаптопара” след възникналата авария.

Финансовото състояние на „Спортни имоти” се утежни и от големите суми за поддръжка на новия терен на стадион „Христо Ботев”, които не бяха заложени в тазгодишния бюджет, посочи парламентаристът от БСП. Фактурираното количество вода за поливане на тревното покритие обаче се оказва, че надвишава близо два пъти отчетеното по водомер, а цената на отпадната вода за напояване, начислявана от „ВиК”, е на стойността на питейната – 1 лв. без ДДС, обяви Венцеслав Кожухаров. По негови изчисления общинската фирма заплаща близо три пъти повече от реалната цена на водата или простата аритметика сочи за фактуриране шест пъти над реално употребеното количество за напояването на терена.

Ако Общинският съвет даде отрицателен вот за допълнителни средства на „Спортни имоти”, има опасност най-модерният терен в България да бъде компроментиран и отпуснатите от бюджета 750 000 лв. да отидат на вятъра, подчерта Кожухаров.

Проблемът, според него, е с по-дълбоки корени и е предизвикан от неразбориите в управлението на ПФК „Пирин” между различни групи с различни интереси, което се пренася и в Общинския съвет. Прави се опит чрез упражняване на натиск върху общинска фирма да се решават междуличностни отношения – нещо, което аз като общински съветник не приемам и не мога да допусна, заяви Кожухаров.

Според Владимир Елезов по отношение на стадиона се пречи и се извършват саботажи още от самото начало на ремонтните дейности. Изградихме най-модерния терен в цялата страна, който издържа на суша, проливни дъждове и всякакви природни катаклизми, но моите опасения са, че няма да издържи на общинските съветници, каза Елезов.

Да не забравяме, че за поливната система Община Благоевград получи награда, но не можем да отминем и факта, че управителят на „ВиК” е общински съветник, уточни Елезов. По думите му с начисляваните суми за вода са запознати всички съветници, а проблемът с водопровода незнайно защо стои нерешен вече една година.

Да се ускори процедурата по узаконяването на водопровода, което е в интерес на Общината и общинските пари, зависи от централната власт и представителите й на местно ниво. Това мълчаливо съгласие от Общинския съвет приемам като целенасочена диверсия и политическа актака – това са игри, насочени към изборната кампания догодина, смята той.

Владимир Елезов призова колегите си в парламента да помислят за благоевградчани и за децата, които спортуват, а не да ги правят заложници на нечии интереси. Надявам се на разумно решение на сесията в петък, което да осигури на децата нормален тренировъчен процес и безпроблемно провеждане на спортни събития, каза още Елезов.