ВиК: Наложително е изграждане на язовир
ВиК: Наложително е изграждане на язовир / снимка: Дарик-Благоевград, Десислава Янкулова
ВиК не може да разчита на падналия сняг, спасението е в изграждане на язовир
48569
ВиК не може да разчита на падналия сняг, спасението е в изграждане на язовир
  • ВиК не може да разчита на падналия сняг, спасението е в изграждане на язовир

За изграждане на язовир за питейно водоснабдяване настоява благоевградското водно дружество. За нуждата от построяване на водохранилище алармира управителят на ВиК-Благоевград инж. Божидар Спасов. Това е спасението в дългосрочен план за жителите на община Благоевград, защото към момента нямаме място, където да се акумулира вода", коментира водният шеф. Такъв язовир ще може да посреща предизвикателствата на природата, подчерта Спасов. Предложението е направено от главния инжинер на ВиК- Благоевград и вече е внесено за разглеждане.

На пресконференция управителят на водното дружество направи отчет за 2011 г.  Заради сушата ВиК-Благоевград е натрупало по-големи разходи, тъй като, за да спаси от воден режим жителите на 10-те общини, които обслужва, бяха пуснати в експлоатация водни помпи, което от своя страна е довело до по-високи сметки за електроенергия.Въпреки това увеличение на цената на водата няма да има, категоричен бе Божидар Спасов.

"Помпите имат готовност да заработят при необходимост от подаване на вода. Падналият сняг не ни обнадеждава.  Причината е, че водното дружество не може да ползва ресурса от валежите, тъй като на височина от над 1 500 м, където се намират съоръженията и водохващанията, водата е замръзнала, допълни управителят на ВиК-Благоевград. Дългосрочните синоптични прогнози са обезпокоителни за нас, каза  Спасов. По думите му според синоптиците до края на януари ни очаква голямо застудяване, след което  необичайни за сезона температури.