В Благоевград отбелязват Международния ден на възрастните хора
В Благоевград отбелязват Международния ден на възрастните хора / снимка: Дарик-Благоевград, Елина Христова

Община Благоевград ще отбележи Международния ден на възрастните хора с тържество за Домашния социален патронаж и Дневния център за възрастни хора днес от 14 часа в местен ресторант. Центърът по изкуствата ще поздравят възрастните хора за празника.

През тази година Община Благоевград ремонтира основно сградата на Домашния социален патронаж и Дневния център за възрастни хора по проект “Ремонт, реконструкция и модернизация на съществуващата социална инфраструктура на територията на община Благоевград”, по Оперативна програма „Регионално развитие”. Извършени са дренаж на сградата и отстраняване на течове, основен ремонт и хидроизолация на покрива, смяна на дограма и изолация на стените. Ремонтирани са водопроводната инсталация, ел. инсталацията, почистена е хоризонталната канализация, подменени са, настилките в помещенията и вратите. Извършено бе боядисване на стени и тавани, подмяна на фаянс, смяна на санитария и арматура. Стойността на ремонтните дейности е 167 606, 01 лв.

Домашният социален патронаж в Благоевград е открит на 15.09.1975 г., с капацитет 40 души. В деня на откриването са записани за хранене 22 нуждаещи се лица. Към днешна дата услугата се ползва от 260 лица.
Дневният център за стари хора е открит на 01.09.1993 година. Капацитетът на центъра е 40 места, като всички са запълнени.
Международният ден на възрастните хора е учреден с решение на общото събрание на ООН през 1990 г. Целта е да се повиши вниманието към проблемите на възрастните хора и да се отдаде почит към техния принос за обществото.