Узунов: Съдилищата имат пари за 2 седмици
Узунов: Съдилищата имат пари за 2 седмици / Дарик Благоевград, Любима Калпачка, архив

Средствата за издръжка на съдилищата свършват след две седмици.

Спрямо миналата година издръжката за съдилищата е по-малко с 55 на сто. Това стана ясно на днешното заседание на Висшия съдебен съвет при обсъждане на бюджетни въпроси.

Това даде повод на Галина Карагьозова да попита правосъдния министър Зинаида Златанова какво става със съгласувателната процедура по искането на ВСС за отпускане на допълнителни 19 млн. лева за издръжка, а колегата й Димитър Узунов - бивш председател на Районния съд в Сандански, вметна, че съдилищата имат пари само за още 2 седмици.

Златанова обясни, че от вчера не се е интересувала, но още днес ще го направи. После попита ВСС кое искане е по-важно – 19 000 000 лева за издръжка или 25 000 000 лева за увеличение на заплатите.

Членовете на съвета единодушно заявиха, че и двете искания са важни, още повече, че в някои държавни институции имало увеличение на заплатите, каквито информации излезли по медиите.

Златанова отговори, че всичко опира до възможностите на бюджета и отново попита кое от двете искания да се осигури по-бързо.

Членовете на ВСС отговориха - издръжката, защото плащанията на места вече са спрени. Освен това издръжката засяга интересите на всички граждани и юридически лица. Специално подчертаха обаче, че държат и на искането си за допълнителни средства за увеличение на заплатите, защото в системата се създава напрежение от сравнението, че в други държавни органи има увеличение.