Увеличиха квотата за влизане в общинските съвети
Увеличиха квотата за влизане в общинските съвети / снимка: DarikNews.bg

Изборите за президент и вицепрезидент и вотът за общински кметове през 2011 година ще бъдат проведени на една дата. Това реши Народното събрание при окончателното приемане на текстове от новия избирателен кодекс. За местния вот избирателно право ще имат граждани, които са живели в съответното населено място поне 10 месеца преди изборите, реши още мнозинството.

Мая Манолова от БСП поиска този срок да се увеличи, като посочи, че ако ГЕРБ иска да спре изборния туризъм, уседналостта трябва да е 12 месеца. Колегата й от левицата Михаил Миков пък я репликира и поиска месеците да са шест, защото днешното общество е мобилно и европейската практика била такава. Според "Атака" пък уседналостта трябвало да е 18 месеца.

С промените в избирателния кодекс мнозинството сериозно увеличи квотата за влизане в общинските съвети. Депутатите приеха, че общинската избирателна квота ще се образува, като се раздели броят на всички подадени бюлетини на местата в общинския съвет. От Синята коалиция и БСП се обявиха срещу това, като посочиха, че заради завишения изборен праг, който може да достигне 15%, в някои кметства ще се създадат общински съвети с една или две партии. За влизане в парламента например, партиите трябва да спечелят 4% от гласовете на избирателите.

Парламентът реши още партии, които нямат парламентарна група към деня на изборите, да нямат представители в Централната избирателна комисия (ЦИК). Така, ако РЗС не възстановят своята група до началото на вота следващата година, няма да участват в организирането на изборите. Емил Василев от РЗС определи това решение като „вивисекция срещу РЗС", която цели унищожаването на партията.