Трифон Зарезан в лозята на Бошкилови
Трифон Зарезан в лозята на Бошкилови / Пресцентър
Трифон Зарезан в лозята на Бошкилови
83935
Трифон Зарезан в лозята на Бошкилови
  • Трифон Зарезан в лозята на Бошкилови

Неврокопският Митрополит Серафим и свещенослужители от епархията извършиха църковен ритуал по зарязване лозята на благоевградския бизнесмен Николай Бошкилов.

Каноничният ритуал бе в масивите на фамилията в землището на санданското село Ласкарево.

Първи лозовите масиви зарязаха дядо Серафим и винопроизводителят Николай Бошкилов.

В ритуала се включи и най-младият лозар, 6-годишният Къци Бошкилов.

Владиката поля пръчките с вино и благослови масивите, бъдещата реколта, както и всички присъствали, а стопанинът Николай Бошкилов пожела здраве и берекет.

"С божията благословия и нови сили да започнем и новата стопанска година. Миналата бе благоприятна за лозарите и винарите. Добивът на декар бе висок, захарността голяма, а реколтата, която се роди, е с отлични хранително-вкусови качества, което е предпоставка за производството на хубаво руйно вино.  Занапред постепенно ще преминем към биологично производство, следвайки тенденциите на развитие в ЕС. Това нещо ще стане с новозакупената техника по реализиран и спечелен европейски проект от фамилията – трактор, прикачен инвентар, съответстващи на последните европейски изисквания и директиви в бранша и прилагането на съответните агро-технологични мероприятия за екологично производство в областта на лозарството. Да сме живи, здрави и майсторски да създаваме божествения еликсир-виното", пожела Николай Бошкилов.

Трифон Зарезан в лозята на Бошкилови
netinfo

Митрополит Серафим и Кръстю Бошкилов изготвиха и короната на Лозовия цар - венец от лозови пръчки, който да дава сили и благословия през годината.

Освен зарязването на лозята Владиката Серафим освети и новозакупената техника от фамилия Бошкилови по европейски проект за производство на биологично и екологично земеделие.

Гости на тържеството бяха работници от няколко околни села, приятели и стотина гости от София, Благоевград, Сандански .