Театрали: На косъм сме от жива верига
Театрали: На косъм сме от жива верига / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка
Мария Райнова
61394
Мария Райнова
Николай Кимчев и Бойко Богданов
  • Мария Райнова
  • Николай Кимчев и Бойко Богданов

Театралите в Благоевград вярват, че министър Вежди Рашидов няма да подпише заповед за нов директор на ДТ "Никола Вапцаров", в лицето на обявената за победител в конкурса Надежда Асенова.

"На косъм сме от жива верига", обяви режисьорът и бивш ръководител на "Сълза и смях" Бойко Богданов, който в момента усилено работи с трупата на благоевградския театър за премиерата на "Гераците", насрочена за 20 февруари.

"Гражданите и обществеността в Благоевградско трябва да знаят, че този конкурс за директор на нашия театър бе проведен по странен и предварително предсказуем начин. Конкурсът бе на 7 януари, в 12.30 часа вече се знаеше кой е победител, независимо, че представянето на концепциите още беше приключило. Ние, които кандидатствахме за поста - Мария Райнова, Александър Галперин и аз, се чувстваме изиграни", коментира на пресконференция днес настоящият ръководител на ДТ "Никола Вапцаров" Николай Кимчев.

Театрали: На косъм сме от жива верига
netinfo

"Независимо, че с Кимчев бяхме конкуренти в този конкурс, имаме обща позиция  по отношение на провеждането, оценяването и как са избрани хората в изпитната комисия. Ако конкурсът не бе предрешен, нямаше да бъде избран човек, който е непознат в Благоевградско. Надя Асенова е бивш режисьор в затворения по скандален начин театър в Казанлък, където сега има в наличност само един микрофон и една гола сцена. По статут, има задължително изискване директор на Мелпомена да има магистърска степен по мениджмънт и поне 3 години административен стаж в системата ни, а реално Асенова е режисьор на свободна практика. Всяка Общинска администрация, която субсидира държавните театри има хправо на свой глас, но в този конкурс той бе пренебрегнат. Община Благоевград дава 60 000 лева от бюджета си за съществуването на трупата, декори и нови спектакли. Асенова е поставено лице на един Полковник", заяви Мария Райнова.

Театрали: На косъм сме от жива верига
netinfo

"Няма да има стачка точно сега, когато сцената ни жужи от работа и защото изкуството е вечно, а животът кратък. Благоевградският театър има и геостратегическо значение. Не са истина твърденията на Красимира Филипова от отдел "Сценични изкуства" в ресорното министерство, че има липса на 143 000 лева от сметките на театъра в Благоевград. Има неразплатени средства от други места или разсрочени плащания, но те възлизат на 72 000 лева", опровергават Николай Кимчев и Мария Райнова.

Чуйте още в прикачените звукови файлове