Тазгодишната “Спартакиада” ще е в Банско
Тазгодишната “Спартакиада” ще е в Банско / снимка: община Банско

Кметът на община Банско - Александър Краваров, главният секретар на Държавната агенция  за българите в чужбина - Христо Христов, и Цветан Георгиев – експерт в Министерството на физическото възпитание и спорта, подписаха споразумение за  провеждане на “Спартакиада” 2011 г. за български младежи, живеещи в чужбина. Инициативата ще се проведе в рамките на националната кампания “Аз обичам спорта”  на Министерството на спорта и физическото възпитание и под егидата на Държавната агенция за българите в чужбина, в партньорство с община Банско.

Целта на “Спартакиадата”, която ще се проведе от 10-и до 14-и май, е да даде възможност на децата да проявят спортните си способности и да допринесе за сближаване на българчета, живеещи зад граница.

През 2010г. състезанията от “Спартакиада” се проведоха в Каварна. В турнирите по футбол, баскетбол  и волейбол се включиха отбори от Западните покрайнини (Босилеград и Цариброд), Албания (Елбасан), Румъния (Стар Бешенов) и Молдова (Кишинев). Участието на българските деца от Балканските страни в такава инициатива бе прекрасен повод те да прекрачат прага на своята Родина България, а също така и  допълнителен стимул за приобщаване на младото поколение към активен начин на живот. Организаторите бяха водени от идеята за сближаване и активно сътрудничество с нашите сънародници от Сърбия, Румъния, Албания и Молдова. На свой ред то допринесе и за запознаване на българските младежи от чужбина с връстниците им от България.

Тазгодишната Спартакиада ще е в Банско
netinfo
На официалната церемония по награждаването на победителите в отделните дисциплини,  зам.- кметът на Каварна Коста Аргиров символично предаде спортен екип на  секретаря на община Банско Веселинка Дурчова, защото през 2011 г. домакин на  Спартакиадата за младежи от българските общности ще бъде Банско.