Светият синод разглежда епархийския избор за Неврокопски митрополит
Светият синод разглежда епархийския избор за Неврокопски митрополит / снимка: Sofia Photo Agency

Светият синод на ще изслуша доклада на наместника на овдовялата Неврокопска епархия Видинския митрополит Дометиан и ще разгледа документацията от епархийския избор в Гоце Делчев от 12 януари, на който епархийските избиратели посочиха от листата на епископите-кандидати двама за най-достойни да наследят Неврокопския митрополит Натанаил. Това съобщава отделът „Връзки с обществеността” при Светия синод на БПЦ.

На 12 януари Мелнишкият епископ Серафим получи 30 гласа, а Браницкият епископ Григорий - 28 гласа. За този избор няма постъпили жалби в указания от Устава на БПЦ тридневен срок, така че най-вероятно изборът ще бъде счетен от Светия синод за валиден, се посочва в съобщението.

В него се казва, че ако всичко е наред, в неделя, 19 януари, в синодалния параклис „Св. цар Борис-Михаил Покръстител” ще се състои каноничният избор за Неврокопски митрополит. Литургията за него ще започне около 9.00 ч., а самият избор - около
10.15-10.45 ч.

На избора първо патриарх Неофит, а след него и останалите митрополити по старшинство ще влизат един след друг в олтара на параклиса и върху разтворено Свето Евангелие върху светия престол собственоръчно ще изписват името на своя избраник - един от двамата епископи - Серафим или Григорий.

През това време двамата епископи молитвено ще участват в Светата литургия в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”.

Веднага след това патриарх Неофит ще преброи подадените гласове и ще оповести резултата от избора. Двамата епископи ще бъдат призовани от патриаршеската катедрала, а в приемния салон на Синодалната палата патриархът ще извести избраника за станалия избор и с кратко слово ще го приветства с новото му служение.

Новоизбраният Неврокопски митрополит ще бъде въдворен на своята митрополитска катедра на следващия ден - 20 януари.

Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Серафим, с мирско име Динко Желязков Динков, е роден на 4 юли 1974 г. в с. Зорница, област Бургас. Средно образование завършва в Математическата гимназия в Ямбол през 1992 г. Завършва висше образование в Лесотехническия университет-София, специалност „Ландшафтна архитектура” през 1997 г., а през 2011 г. - Богословския факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски”. През 1997 г. постъпва като послушник в манастира „Св. Георги”-Хаджидимово, Неврокопска епархия. От януари 1999 г. до септември 1999 г. отбива военната си служба. На 18 ноември 2000 г. е постриган за монах в манастира на послушанието си от Неврокопския митрополит Натанаил. Същият го ръкополага за йеродякон на 19 ноември 2000 г. и за йеромонах - на 20 декември с.г. Като йеродякон и йеромонах изпълнява различни послушания в манастира, обслужва и близки към манастира енории. За усърдното си служение е отличен като архимандрит на 1 юли 2006 г. От септември 2008 г. архимандрит Серафим е назначен за игумен на Роженския манастир.

На 18 декември 2011 г. е хиротонисан за епископ с титлата „Мелнишки” и е определен за викарий на Неврокопския митрополит. На 17 декември 2013 г. е един от двамата избраници на Епархийския избирателен събор във Варна за Варненски и Великопреславски митрополит.

Браницкият епископ Григорий (Цветков) е роден на 19 септември 1970 г. в Ботевград. Средно образование придобива в Природоматематическата гимназия в града. През 1995 г. завършва двугодишния паралелен курс на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” в София. Приема монашеско пострижение на 17 ноември 1996 г. в Хаджидимовския манастир „Св. Георги” от Неврокопския митрополит Натанаил, който му дава и монашеското име - Григорий. На следващия ден е ръкоположен за йеродякон, а през следващата година - за йеромонах. Заради монашеското послушание и усърдие е възведен в архимандритско достойнство на 21 декември 1998 г. През 1999 г. се дипломира в богословския факултет на Атинския университет „Каподистрия”.

С благословението на Неврокопския митрополит Натанаил преминава на послушание в Софийска епархия. На 1 ноември 2007 г. е назначен за протосингел на Софийска митрополия. По предложение на патриарх Максим на 29 октомври 2010 г., в съборния храм на светата Троянска обител „Успение Богородично”, когато се отбеляза и 96-годишнината на патриарха, се извършва епископската му хиротония с титлата „Браницки” от Неврокопския митрополит Натанаил. Браницки епископ Григрий е назначен за втори викарен епископ на Софийския митрополит.

На 7 февруари 2011 г. Св. Синод взима решение да назначи Браницкия епископ Григорий за игумен на Троянската света обител. Въдворяването на епископ Григорий за игумен на светата обител е извършено от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил на 20 февруари 2011 г.