Стоматолози преглеждат безплатно деца
Стоматолози преглеждат безплатно деца / снимка: Dariknews.bg

Всички деца на възраст от 2 до 18 г. ще бъдат преглеждани безплатно в Дентално студио  на 1 юни – Денят на детето. Родителите или младежите трябва само да се обадят предварително на телефоните в стоматологичната клиника в Благоевград и да си запишат час за 1 юни.

Статистиката показва, че много от децата още в ранна възраст имат проблеми със зъбите, което често е причинено от недостатъчната орална хигиена. По данни на Български зъболекарски съюз 5-годишните деца у нас имат средно 4-5 зъба с кариес, 12-годишните имат средно по 3-4 вече постоянни зъба с кариеси, а всеки 18-годишен е с поне един изваден зъб. Децата под 2-годишна възраст също могат да развият кариес. Пренебрегването на грижите за зъбите в най-ранна детска възраст категорично рефлектира върху оралното здраве по-късно.

„Предвид статистиката у нас и желанието ни да подобрим зъбната хигиена и профилактика на децата, решихме да поставим началото с безплатни профилактични прегледи. Една положителна среща със стоматолога понякога е достатъчна, за да стимулира децата да са по-активни в грижата за зъбите си.”, казва стоматологът д-р Маргарита Календерска.