Стоматолози преглеждаха безплатно за Деня на детето
Стоматолози преглеждаха безплатно за Деня на детето / netinfo


Стоматолозите от  Благоевград  проведоха безплатни профилактични прегледи за всички желаещи деца по случай Деня на детето в Благоевград. Родителите или младежите бяха записали предварително час в клиниката, за да им прегледат зъбите. Поради огромния интерес от страна на благоевградчани, профилактичните прегледи ще продължат и на 2 юни.


Над 50 деца на възраст от 2 до 18 г. ще минат през кабинетите в рамките на тези два дни. Статистиката показва, че много от децата още в ранна възраст имат проблеми със зъбите, което често е причинено от недостатъчната орална хигиена. По данни на Български зъболекарски съюз 5-годишните деца у нас имат средно 4-5 зъба с кариес, 12-годишните имат средно по 3-4 вече постоянни зъба с кариеси, а всеки 18-годишен е с поне един изваден зъб. Децата под 2-годишна възраст също могат да развият кариес. Пренебрегването на грижите за зъбите в най-ранна детска възраст категорично рефлектира върху оралното здраве по-късно.


„Целта ни е да подобрим зъбната профилактика при децата и да помогнем за подобряване на здравните им показатели. Най-важното е да полагат правилни грижи за зъбите си – поне 2 пъти в деня да мият зъбите, и най-вече, когато хапват сладко. Задължително е и 2 пъти в годината да правят профилактични прегледи.”, обясни д-р Маргарита Календерска, стоматолог в клиниката.

Бяха предвидени  и подаръци за най-малките – зелени ябълки за здрави зъби и пасти за зъби, осигурени от „Билка“, производител на български козметични продукти.
"Профилактичните прегледи са изключително важни, за да може да се предотврати ранната поява на кариес при децата и за една ранна диагностика на зъбно-челюстни деформации, които настъпват и се наблюдават много често при децата" , сподели д-р Дана Джамбазка.