Вторично замърсяване със стрептококови бактерии от персонала на готовата храна е причината за неразположението на децата в Петрич. Това съобщават от БАБХ, на база на направените изследвания от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) Благоевград и Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) Благоевград. 

Взети са проби от сурово, неразопаковано пилешко месо от производителя от същата партида, от която е било вложено в пилето с ориз. В суровото пилешко няма отклонения от получения резултат от лабораторния анализ.

БАБХ затвори обекта, в който е приготвен кетърингът за децата с хранително натравяне

Отклонения са установени в ястието пиле с ориз, в кулинарна готовност. В него е констатирано наличието на стафилококова бактерия, открита като носителство в персонала. 

Обектът остава затворен до второ нареждане. 

Предстои неколкократно основно почистване и дезинфекция на обекта, посудата, и лечение и доказване на здравния статус на персонала, преди да бъде допуснато отваряне за работа на кетъринга. 

Наличните разопаковани храни в обекта ще бъдат унищожени, тъй като са били в контакти с персонала. 

На бизнес оператора ще бъдат наложени санкции, съгласно Закона за храните.