Санират блоковете в Благоевград
Санират блоковете в Благоевград / netinfo
Информационна кампания за обновяване на многофамилни жилищни сгради - блокове, кооперации и общински жилища с над 30 000 жители - стартира в Благоевград.

Инициативата е на строителното министарство и Програмата за развитие на ООН, като Благоевград е една от 34-те общини, включени във втория етап на "Демонстрационен проект за обновяване на многофамилни жилищни сгради".

В рамките на информационната кампания, която ще продължи до края на февруари, хората ще бъдат запознати с необходимостта от цялостното обновяване на сградата, в която живеят, какви са ползите от участието в този проект и каква ще бъде техническата, финансова и информационна подкрепа от страна на ПРООН, съобщи Цвета Наньова - програмен директор на ПРООН за България.

Техническото и енергийното обследване на сградата и цялостният проект за саниране се поемат на 100 % от програмата, както и субсидия в размер на 20 % за обновяване на отделните жилища. Задължение на ПРООН са и ремонтните дейности на покрива, входа, козирката, фоайето и стълбището на сградата.

Останалите разходи ще се поемат от собствениците на съответните жилища. За да получат помощ по демонстрационния проект, трябва да е налице сдружаване на всички обитатели в дадена жилищна сграда, които да поемат ангажимент за финансиране на своя дял от обновяването, което средно излиза по 100 лв. на квадратен метър, уточниха от община Благоевград.