С мащабен проект изпреварваме региони в Европа
С мащабен проект изпреварваме региони в Европа / netinfo

Депутатът от ГЕРБ Любен Татарски, който е председател на Комисията по регионална политика и местно самоуправление, събра  в Разлог общинските власти, местния бизнес, съсловни и граждански организации, медии и други заинтересовани страни от региона на публична дискусия на тема "Долината на Места". Това е инициатива, която цели създаването на работещ модел на партньорство насочен към реализация на програма за развитие на района до 2020 година.

"Програмният период 2007-2013 е към своя край. През това време общините имаха възможност да натрупат достатъчно опит и да научат много уроци как може ефективно да работят с европейските институции по европейските програми и как да използват финансовите възможностите, които им дават  и най-вече да се научат как да правят проекти и как да ги реализираме" подчерта Татарски.

"Този натрупан опит е изключително ценен и това е основната причина за провеждането на тази среща. 2014 – 2020г. е следващият планов период и в момента се правят националните планове и програми, прави се и приоритетната рамка на ЕС. Една от причините да отчитаме не добро усвояване на средствата от европейските фондове е , че ние много късно се включихме и много късно ефективно започнахме да работим, да реализираме проекти. През 2007 година нямахме опит, нямахме познанието", каза народният представител от ГЕРБ.

"През следващия програмен период искам не да следваме събитията, а да ги изпреварим. Искам да погледнем зад хоризонта, да погледнем в бъдеще. Нашият район има достатъчно капацитет и възможности, които с необходимата подготовка ще дадат възможност през следващият програмен период много по-ефективно да работим. Целта, която искаме да постигнем е да създадем и разработим, а след това да реализираме заедно един съвместен интегриран регионален проект. Проект не за една община, проект не решаващ проблеми от миналото, които сме наследили или ги имаме. Целта е да генерираме такива проекти и идеи, които да са свързани с перспективното развитие на целия регион и да дадат една устойчивост на това развитие. Искам това да се случи комплексно – не само ски, не само голф, не само селско стопанство, социални дейности, а едно интегрирано развитие на целия район. Това може да стане, ако ние обединим усилията си. Убеден съм, че това е похода, посоката в която е правилно да се върви", коментира депутатът Любен Татарски.

Разработването на една цялостна стратегия, обединяваща регион Места, включващ 8-те общини Разлог, Банско, Белица, Якоруда, Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово и Сатовча би имала големи шансове за успех. Идеята е да обединим усилията на местната общност, на местните власти, на държавата и  чрез различните за генериране на идеи, които ще намерят  място в един голям проект.