РИОСВ - Благоевград събра над 7 000 лева от глоби за месец
РИОСВ - Благоевград събра над 7 000 лева от глоби за месец / снимка: Sofia Photo Agency

1 535 проверки на 1 430 обекта а извършили т експертите на 16-те регионални инспекции по околната среда и водите през месец август. За отстраняване на нарушения са дадени 747 предписания. Съставени са 79 акта, от които 8 за неизпълнени предписания. За увреждане или замърсяване на околната среда над допустимите норми са наложени 10 санкции и са издаден 45 наказателни постановления на обща стойност 95 100 лева.

Постъпилите суми в РИОСВ-Благоевград през изминалия месец от наложени санкции са 7 316 лева.

С три наказателни постановления от директора на РИОСВ- Благоевград са наложени имуществени санкции на „Агромах“ в с. Бело поле за неспазване на изискванията на Закона за водите -  изхвърляне на отпадни води в нарушение на нормите, определени в Наредба № 7/1986 г. за показатели и норми за определяне качеството на течащите повърхностни води, и неспазване на индивидуалните емисионни ограничения, определени в Разрешително за заустване на отпадъчни води. Наложените имуществени санкции са в размер общо на 7 000 лева, съобщиха от МОСВ.

За установено нарушение на максимално допустимите концентрации на веществата в производствените отпадъчни води, изхвърляни в канализационната мрежа със селищна пречиствателна станция, на „КФМ“ ООД -  Благоевград е наложена имуществена санкция в размер на 2 500 лева.

На СД „Мелниклийски-3“ - Благоевград, с обект животновъдно стопанство, е съставен акт по Закона за водите за неизпълнение на предписание на екоинспекцията, да бъде преустановено заустването на отпадъчни води в река Благоевградска Бистрица, като се прекъсне водовземането на повърхностни води и преминаването им през боксовете за отглеждане на животни.

За извършване на дейности с отпадъци от черни и цветни метали, без да е регистрирана по търговския закон, от екоинспекцията в областния град е наложено административно наказание глоба в размер на 1 400 лева по Закона за управление на отпадъците на физическо лице от  Разлог.