Работодатели дължат заплати за над 17 000 лева в региона
Работодатели дължат заплати за над 17 000 лева в региона / netinfo

17 151 лева са неизплатените суми на служители и работници към днешна дата в Благоевградска област, по информация на "Инспекция по труда".

Общо 155 души не са получили възнаграждения за положен труд. От трудовата инспекция са издали предписания към работодателите, като се очаква заплатите да бъдат изплатени до средата на март. По-голяма част от задълженията са от страна на фирма, занимаваща се с шивашка дейност, която е закрила седалището с в Благоевград.

Общо 722 нарушения са констатирани от служителите на Инспекцията по труда в Благоевград за месец. През януари инспекторите са извършили общо 185 проверки относно спазване на разпоредбите на трудовото законодателство.

Установени са 15 случая на наемане на работа без учредено трудово правоотношение. От Инспекцията по труда припомнят, че работодателят няма право да допуска до работа работник или служител, преди да бъде сключен трудов договор.

За констатираните нарушения са дадени  674 предписания и са съставени 3 акта. През периода са влезли в сила и 19 наказателни постановления, на стойност 24 700 лева, като средният размер на санкцията е 1 300 лева, поясняват от Д ИТ.