Протестираща спа на Бъдни вечер пред съда
Протестираща спа на Бъдни вечер пред съда / Дарик Благоевград, Любима Калпачка
Жена спа в навечерието на Коледа на пейка пред съда
36554
Жена спа в навечерието на Коледа на пейка пред съда
  • Жена спа в навечерието на Коледа на пейка пред съда

55-годишна жена изкара повече от три денонощия в знак на протест на бивак пред Съдебната палата в Благоевград, оборудвана единствено с газово котлонче и чайник. На пейка пред съда Димитрина Везенкова спа и в наверерието на Коледа, загърната с брезентово платнище, тъй като полицейски служители не разрешиха тя да изгради палатка пред Темида.

Димитрина Везенкова е бивш секретар на читалище "Климент Охридски” в село Илинденци и бивш член на читалищното настоятелство в селото. С решение № 856 от 29 март 2006 година на Окръжен съд-Благоевград е регистрирана промяна в състава на читалищното настоятелство на читалище "Климент Охридски”.

Димитрина Везенкова оспорва това решение на съда, както и легитимността на читалищното настоятелство. Преди години тя поиска от бившите вече министри на културата Надежда Захариева и Стефан Данаилов да упражнят правото си по член 6, ал. 2 от Закона за народните читалища и да отменят решението на Общото събрание на читалището, което е избрало новото настоятелство. В културното министерство има голяма преписка по нейното искане, извършени са редица проверки, взето е мнението на Общинска администрация-Струмяни и на Регионалния център "Читалища” в Благоевград, но проблемът остава нерешен.

Везенкова протестира и през месец септември пред съда. Тогава тя си направи  палатка, но полицейски служители я изгониха и разрушиха лагера й пред Съдебната палата в Благоевград. Димитрина протестираше срещу бездействието на културното министерство, съда и прокуратурата, които отказват да решат казуса с нелегитимното, според нея, Общо събрание на читалищното настоятелство в Илинденци, провело се преди близо седем години.

Настоящият протест е насочен срещу "Мадам В. от 16-та стая на Окръжен съд-Благоевград". Димитрина обаче отказа да назове името и фамилията на служителката от службата по вписвания, но разкри пред Дарик, че тя е объкала основни данни в документите по регистрация на читалището в Илинденци и трябва да понесе отговорност за грешките си и бездействието. Сега Везенкова събира пари от дарения за да пререгистрира културната институция и да впише новото читалищно настоятелство.

"Преди три години председателката на читалището Катя Карова замина за Италия и е в невъзможност да изпълнява задълженията си. На заседание на читалищното настоятелство, което изигра и ролята на комисия за избор на поредния секретар-библиотекар с конкурс по събеседване, тя подаде оставка и определи мен за свой заместник, до избирането на нов председател. При заминаването й, читалището нямаше легитимен печат и се взе решение да бъде изваден нов от новоназначения секретар Иванка Мирчева, която е некомпетентна да изпълнява тази длъжност, твърди Везенкова. По тази причина читалищното настоятелство ме задължи да се върна на работа за да направя пълна ревизия и да проведа отчетно-изборното събрание", разказа Димитрина.

"Никой от читалището в Илинденци не показа качества за този пост, дори отказват да приемат материалите и вещите и аз оставах материално отговорното лице. В същото това време аз съм без работа, не получавам заплата. Водя и трудово-правни дела. През януари ще има заседание в Районния съд в Сандански. По тази причина читалищното настоятелство ме задължи да се върна на работа за да направя пълна ревизия и да проведа отчетно-изборното събрание", коментира Димитрина Везенкова. От месеци тя живее сама в хижа "Мура", намираща се над село Илинденци.

Интервю с Димитринва Везенкова чуйте в звуковия файл