Протест за обвинените в бомбен атентат
Протест за обвинените в бомбен атентат / Дарик Благоевград, Любима Калпачка

Националистът Боян Расате и близките на арестуваните за взрива в Сандански, Николай Йовев, Стоян Ставрев, Васил Георгиев и Александър Ангов, започват масирана кампания в тяхна защита.

На 3 юли благоевградските магистрати постановиха постоянен арест и за четиримата, обвинени за бомбата пред клуба на ПП "Евророма", която преди седмица откъсна ръката на Малин Илиев и му причини опасни за живота наранявания.

В 19.00 часа днес в Благоевград е насрочен протест за задържаните, съобщи Люси Манова от Гражданско сдружение "Сила". Шествието тръгва от Съдебната палата и преминава пред сградата на полицията.

"Цялото съдебно заседание в Благоевград беше една театрална постановка, чийто сценарий вече беше предварително написан извън съда. Неприемливо и опасно е, когато полицията без доказателства, още преди всякакъв оглед и експертизи задържа невинни, само защото попадат в графата обичайните заподозрени. Неприемливо и опасно е, когато органите на реда оказват психическо въздействие върху роднините на задържаните! Неприемливо и опасно е, когато полицията злоупотребява с правомощията си и задържа неправомерно дори, след като са изтекли предвидените в закона 72 часа! България не е правова държава, България не е и държавата на народа. Това е царството на корупцията и унижението! В България властва не законът, а престъпността и несправедливостта", сочи Боян Расате в отворено писмо до медиите.

Протестно шествие се очаква да има пред Софийски апелативен съд на 10 юли, когато ще се обжалва определението "задържане под стража", спрямо Йовев, Ставрев, Ангов и Георгиев, каза председателят на "Сила" Люси Манова.