Прокудиха младежкия театър от благоевградското читалище
Прокудиха младежкия театър от благоевградското читалище / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка
Бранимир Митов
62959
Бранимир Митов
Прокудиха младежкия театър от благоевградското читалище
  • Бранимир Митов
  • Прокудиха младежкия театър от благоевградското читалище

Без решение на настоятелството на НЧ "Никола Вапцаров" в Благоевград, само със заповед на председателя Васил Новоселски, е забранено на Благоевградски младежки театър да ползва за култура игралната зала, въпреки действащо споразумение с ръководителя Бранимир Митов - Брано.

Заповедта на Васил Новоселски е издадена на 26 март - ден преди обявено представление за децатна в областния град. По силата на тази забрана падат договорирани представления на частния младежки театър до края на месец май, каза на пресконференция собственикът на трупата Бранимир Митов.

"Решението за преустановяване на договореностите с благоевградското читалище, които са за 5-годишен период и са в сила от януари 2011 година, ми бе връчено изненадващо с обяснението, че театърът ми нарушава права по споразумението, а именно, че сме продавали билети по 3 лева за представленията си. Във въпросната заповед се упоменава, че достъпът до читалищната зала е до постигане на нови условия в споразумението, без обаче да има конкретни предложжения или поне едномесечен срок за предизвестие. Първоначално не повярвах, помислих си, че е някаква шега. Обвинен съм в далавера, каквато няма. Напротив, именно Новоселски нарушава договорните отношения, постигнати преди две години между мен и читалищното настоятелство, председателствано тогава от Тома Манасиев, в което той самият беше член", коментира Митов.

Прокудиха младежкия театър от благоевградското читалище
netinfo

"За тези две години съм инвестирал в театъра над 20 000 лева. За нуждите на НЧ "Никола Вапцаров" закупих с мои средства климатична система за 12 000 лева, монтирах я за моя сметка, отделно от това вложих 2000 лева за опушване на залата, защото ставаше течение и излизаше топлината. Днес връчих на Васил Новоселски нотариална покана, заверена от нотариус Красимира Минкова, с която настоявам да се демонтира климатичната система, да се изплатят вложените следства за ремонт на залата. Претендирам и за пропуснати ползи, тъй като пропадна творческият ни сезон", заяви Бранимир Митов.

"Вярвам, че кметът на Благоевград Атанас Камбитов ще ни подкрепи и ще намерем решение за спасяване на театъра. Независимо, че сме частна трупа, ние имаме право на общинска субсидия, след като работим успешно три години. Като творци в тази община имаме равен шанс, защото малките актьори не са децата на Брано, както някои се опитват да внушават, това са децата на Благоевград. Готови сме да инвестираме в нова база и зала, нека само от кметския екип да ни протегнат ръка, за което имам надежда", каза Митов.

Благоевградски младежки театър стартира подписка под надслов "Да спасим Благоевграски младежки театър, като му намерим дом".

Чуйте още в звуковия файл