Прeговарят за продажба на винетки във вериги хранителни магазини
Прeговарят за продажба на винетки във вериги хранителни магазини / снимка: Sofia Photo Agency

Винетки да се продават и в някои вериги за хранителни стоки, такива преговори водели новите дистрибутори на стикерите, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Те са поели и ангажимент да бъде въведена и продажба на винетки чрез банкомат. Министърът увери, че от понеделник ще има винетки по бензиностанциите. Сега те могат да се купят само от териториалните поделения на пътната агенция. Приходите от началото на годината в агенцията от стикерите са 5 милиона лева. Ето какво още каза Плевнелиев:

В договора много ясно и категорично е записано, че ако те не поддържат от всички видове винетки по съответните пунктове, ние ще можем да налагаме санкции, те са изключително сериозни - до 10 процента от обема на продажбите, които те извършват. Така че от тази гледна точка, ако вземете 200 млн., които са продажбите на година, от които обаче, за да сме коректни 40 млн. са продажбите, които Агенция „Пътна инфраструктура" сама извършва по пунктовете в областните пътни управления и по границите, съответно около 160 млн. винетки са най-добрите продажби, правени някога от дистрибутор на винетки и това е било през 2008-а, така че можете да си представите, че 10 процента от такъв обем е една много сериозна сума.

Лансирате идеята за продажба на винетки чрез банкомат, кога може да бъде въведено това?

Това не е в нашите компетенции. Ако погледнете тръжната документация, там такъв ангажимент от страна на изпълнителя няма. Но и самият изпълнител сам по себе си се е мотивирал да направи колкото може повече и по-големи продажби и да направи живота на българите по-лесен. Затова те търсят такива иновативни начини за продажба. Ние ги приветстваме, разбира се, те си поставиха една висока цел. Те казаха, че се опитват да продадат много повече от тези 160 млн., които досега като рекорд са продадени.