Представиха концепция за долината на Места
Представиха концепция за долината на Места / netinfo

В Разлог представиха план за интегрирано регионално развитие на общините по поречието на Места през периода 2014 - 2020 г. Концепцията получи подкрепата на министър Томислав Дончев и на представител от ЕК. Приоритетите на една община за следващия програмен период трябва да бъдат определени сега, категоричен е министър Дончев.

"Изключително съм впечатлен, че на относителна ранна фаза ключовите фактори, от които зависи какво ще се случи са се събрали и дискутират основните приоритети. Много  често, когато се говори за следващия програмен период се поставя акцент върху обема пари. Не обема на парите е най-сериозният проблем и предизвикателство. Ние може да похарчим много пари, но от тях да не произтече никакъв дълготраен ефект", изтъкна министърът по управление на европейските фондове.

Кметът на Разлог Красимир Герчев се похвали с опита на екипа си и със спечелените проекти за над 30 000 000 лева, при бюджет от 15 000 000 лева.

"Идеята на концепцията е да бъде променен модела на работа, каза депутатът и бивш кмет на Разлог Любен Татарски, който е основен инициатор и двигател на концепцията "Долината на Места". За следващия програмен период 2014-2020 година, амбицията е регионът да има готовност да кандидатства с проекти. Тук идеята е всичко да започне по-рано, да бъде планирано и обмислено, а не всичко да се случва в последния момент, както през този програмен период, да тичаме, да бързаме, да правим нещата на парче", смята Татарски.

На срещата бе подчертано, че в момента "Долината на Места" среща политическата подкрепа и сътрудничество на месно ниво от 8-те общински кметове, Общински съвети, както и на национално ниво от министрите.

"Не се опитвайте да откривате топлата вода. Отидете в някоя от другите страни членки и просто вижте как те са го направили. От моя опит такива големи  области и региони, където триъгълникът местна власт, правителство и бизнес са в една и съща лодка, мислят по един и същи начин се случва много рядко. Всички вие сте седнали заедно на една маса и мислите в една посока. Освен общите приоритети и стратегии, другия важен аспект е ефективно използване на финансови ресурси", заяви на форума представителят на ЕК Реналдо Мандметс.