Правят кули за пожарна безопасност в горите
Правят кули за пожарна безопасност в горите / Дарик Благоевград, Любима Калпачка, архив

Девет наблюдателни кули за ранно откриване на горски пожари са в процес на завършване и откриване на територията на Югозападното държавно предприятие до средата на септември.

Строителните дейности са в напреднал етап на изпълнение и скоро най-рисковите в пожарно отношение териториални поделения на предприятието ще разполагат с автоматизирани системи за превенция на горски пожари.

Наблюдателните кули се изграждат в районите на „ДЛС Дикчан” - Сатовча и Държавните горски стопанства в Благоевград, Елешница, Гоце Делчев, Гърмен, Места, Сандански, Катунци и Кресна.

Местата, на които са разположени съоръженията, са подбрани така, че да се постигне по-висока ефективност и да се осигури покритие на възможно най-голяма територия.

Очаква се с изграждането и оборудването на кулите да се осигури ефективна превенция върху 42 648 хектара горски площи на територията на ЮЗДП.

Част от дейностите предвиждат също дооборудване на противопожарните депа в 17 териториални поделения на ЮЗДП, както и закупуване на защитни облекла за оперативните групи за гасене на горски пожари.