Пл. „Георги Измирлиев” става арена на детското творчество на 1 юни
Пл. „Георги Измирлиев” става арена на детското творчество на 1 юни / netinfo
Дните на детското творчество, които бяха отложени заради обявения национален траур в памет на жертвите от трагичния инцидент в Ямболско, ще се проведат в Деня на детето - 1 юни, на площад "Георги Измирлиев" в Благоевград. В 4 специално оборудвани шатри ще бъдат разположени Центровете за детско творчество. В първата, организирана от Младежки дом и наречена „Детски фантазии", с помощта намайстор-кукловод и художник децата ще оцветят и нарисуват предварително подготвенихвърчила, оригами и хартиени фантазии, ще изработят кукли на приказни герои, ще работят на сцена и ще демонстрират умения за движение на куклата.

Две шатри ще домакинства Обединен детски комплекс - „Весело е с ЛЕГО”, в която групи от школите „Техническо конструиране и моделиране” ще демонстрират уменията си, а в другата -  „Децата за природата”, ще участват възпитаници на школите по „Приложно декоративно изкуство” , „Моят екосвят”, „Млад еколог” и „Опазване на околната среда”. 

"Моите мечти" са нарекли шатрата си децата от школите по изобразително изкуство, живопис и графика в Центъра по изкуства. В нея те ще нарисуват мечтите си на картон с молив, акварел и пастели.  
 
Докато връстниците им творят в шатрите, върху плочките около кръглия фонтан в подплощадното пространство децата от школите към ОДК „Цвят, линия, форма”, „Живопис” и „Изобразително изкуство” ще рисуват на тема „Усмивка за теб”.  
 
В пространството откъм градската градина пък ще разположи свое изнесено студио детската радиоредакция «Хей хлапета», в която вече 10 години работят заедно професионалните журналисти и децата от ОДК. Водещите и екипът на популярното предаване «Тийн зона» са подготвили много забавления за почитателите си – игра с балони, щафетни игри «Бягство към победата», «Намери флагчетата на тийн зона», «Млад журналист». 
 
Точно пред Драматичен театър „Никола Вапцаров” е зоната на Велоцентъра. В нея е разположено трасето, по което ще протече състезанието „Най-бърз велосипедист”. В него могат да участват всички деца на възраст от 3 до 15 години, които разполагат със собствени велосипеди. Записването е на място. Ще се демонстрират и умения на майсторско управление на велосипед с една ръка и пренасяне на чаша пълна с вода, преодолявайки предварително подредена маркировка от пилони.
 
Час преди празничния концерт, който започва точно в 11.00 часа, на голямата сцена ще има демонстрация на украси и занимателни игри с балони. В Големия концерт ще вземат участие любителските колективи към Младежки дом, ОДК и Център по изкуствата и най-добре представилите се в Дните на детското творчество деца и състави.
 
За празничното настроение на децата ще се погрижат клоуни от Куклен театър – Благоевград. На тях е поверена отговорната задача да зарадват най-активните участници в празника с подаръци.
 
200 луксозни илюстровани книжки за по-големите и 200 близалки за най-малките е подготвил генералният спонсор на проявата фирма „Редстоун” ЕАД. Дарение от дружеството за ОДК са 7 конструктора ЛЕГО и консумативи за тях, както и консумативи за рисуване за ОДК и Центъра по изкуствата. Общата стойност на дарението е 5 000 лв.