Пенсионерите ще плащат само левче при джипито
Пенсионерите ще плащат само левче при джипито / Дарик - Благоевград, архив

Потребителската такса при посещение при личен лекар за пенсионери ще бъде намалена от 2,90 лв. на 1 лв. Това посочи здравният министър д-р Таня Андреева като една от стъпките, които повереното й ведомство предстои да предприеме.

Андреева уточни, че ще се работи за подпомагането на малките общински болници, които се намират на труднодостъпни места.

Бюджетът за следващата година е ориентиран преди всичко към политики и програми, които различните министерства ще провеждат. Това, което касае Здравното министерство, е свързано със спешната помощ, с подпомагането на малки общински лечебни заведения, които се намират в труднодостъпни райони, както и с връщането на финансирането на ин витро фонда от Здравната каса обратно към Здравното министерство, уточни министър Андреева.

Четвъртата стъпка, която ще се предприеме, е именно намаляването на потребителската такса при посещение на пенсионери при личен лекар на 1 лев. Разликата, която ще се получи в резултат на това намаляване на таксата, ще бъде превеждана в пълен размер от Здравното министерство към Здравната каса.

Министърът припомни, че тази стъпка е била залегнала още като предизборно обещание и реализирането й не е нещо учудващо.

Що се отнася до начините, по които ще се правят икономии в бюджета за здраве, д-р Таня Андреева увери, че със сигурност няма да бъдат съкращавани медицински специалисти. Вероятно ще има свиване при част от издръжката на второстепенните разпоредители, които не осъществяват медицинска дейност, уточни министърът.