Паскалев връща бюджет 2010 обратно в Общинския съвет
Паскалев връща бюджет 2010 обратно в Общинския съвет / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова
Паскалев връща бюджет 2010 обратно в Общинския съвет
26754
Паскалев връща бюджет 2010 обратно в Общинския съвет
  • Паскалев връща бюджет 2010 обратно в Общинския съвет

До края на деня благоевградският градоначалник Костадин Паскалев ще върне бюджет 2010 в Общинския съвет за преразглеждане съгласно чл. 45 от Закона за местното самоуправление и местната администрация. Това съобщи на пресконференция заместник-кметът по хуманитарните дейности на Община Благоевград д-р Валентин Василев.

Промените в бюджета, касаещи просветната сфера, които гласуваха съветниците на заседанието на 26 февруари, са една добре имитирана грижа и по никакъв начин не са обвързани с дългосрочната политика на кметското ръководство в хуманитарното направление, обяви д-р Василев. Според него компилацията от предложения на няколко групи общински съветници в парламента е довела до неаргументирано и некоректно орязване на дейности, свързани пряко с подобряване на материалната база на училища и детски градини и развитието на образованието в общината.

Паскалев връща бюджет 2010 обратно в Общинския съвет
netinfo

Гласуваните корекции в изготвения от Общинска администрация проектобюджет за 2010 г. блокираха редица образователни дейности, включително и програмата за развитие на предучилищното възпитание и подготовка, приета от същия този Общински съвет през август 2008 г., припомни заместник-кметът.

565 000 лв. са орязани в дейност "Обединени детски заведения и целодневни детски градини", блокирани са и парите за ремонт на отоплителната система на ЦДГ № 1 "Ведрица", предвиден в изпълнение на предписание на РИОКОЗ - Благоевград, подчерта д-р Валентин Василев.

По думите на заместник-кмета орязването на средства в хуманитарния сектор е недалновидно решение на съветниците, тъй като дори общинското ръководство да кандидатства и спечели проекти по програмата за енергийна ефективност, средствата ще бъдат отпуснати не по-рано от късния есенно-зимен период. Дотогава може да се стигне до затваряне на ЦДГ "Ведрица", предупреди той.

Как да кандидатстваме за финансиране по Оперативна програма "Регионално развитие", като парите за тази дейност са намалени със 100 000 лв., недоумява Люба Спириева - старши експерт "Пресцентър и протокол" в Община Благоевград. Според нея не е изключено парламентаристите, с чието решение се орязват образователните дейности в бюджета, да запитат в края на годината защо ЦДГ "Ведрица" е оставена в критично състояние.

Общообразователните училища ще бъдат ощетени с над 600 000 лв., като куриозното в случая е, че 326 00 лв. от тях са целеви средства, спечелени от Община Благоевград по проект пред Министерството на образованието, младежта и науката, като парите дори са преведени от финансовото министерство в началото на тази година, напомни д-р Валентин Василев. Това е едно нелогично и глупаво предложение от страна на групата общински съветници, начело с бившия градоначалник Лазар Причкапов, смята още д-р Василев.

Кметът Костадин Паскалев оспорва намалението на средствата за “Изграждане, ремонт и поддържане на уличната мрежа”, които ОбС намали от 1 320 000 на 920 000 лв. В тази дейност са предвидени разходи за текущ ремонт по сключени договори за възстановяване на уличните настилки по уличната мрежа, възстановяване и ремонт на тротоарни настилки по уличната мрежа, възстановяване на хоризонталната пътна маркировка и снегопочистване на уличната мрежа. Одобрената сума е крайно недостатъчна за осъществяване на тези дейности, уточняват от Общинска администрация.

Оспорва се и решението за намаляване на средствата за “Международни програми и споразумения” от 200 000 лева на 100 000 лева. От началото на годината досега за кандидатстване за одобряване на проекти по оперативните програми Общината е изплатила 47 000 лева. Одобрената от Общински съвет - Благоевград сума е крайно недостатъчна за кандидатстване по различните програми и за подготовка на необходимите работни проекти.

В противоречие с приетата от местния парламент Годишна програма за управление и разпореждане с обекти общинска собственост е и намаляването със 150 000 лв. на перо “Други дейности по икономика”. В програмата са предвидени като разходи 300 000 лв. за прекратяване на съсобственост и на замени, което практически  води до неизпълнение й.

Намалени с 425 000 лв. са предвидените в Параграф 5400 Придобиване на земя, дейност ”Изграждане, ремонт и поддържане на уличната мрежа”, разходи - отчуждителни мероприятия за ул.”Владо Черноземски”, разходът в колона 6 ”Финансиране с общински приходи” от 725 000 лв. на 500 000.00 лв.; отчуждителни мероприятия за ул. в кв. ”Бялата висота”, разходът в колона 6 ”Финансиране с общински приходи” от 200 000 лв. на 0.00 лв.

Предложението на Общинска администрация се базира на проведените за реализирането на тези улици отчуждителни мероприятия, съгласно изискванията на Закона за общинската собственост и въз основа на влезли в сила оценки за частите от имоти, които се отчуждават.

С решението на ОбС сумите, предвидени в Приложение №8 - План за финансиране на капиталовите разходи за 2010 г. - “Основен ремонт дълготрайни материални активи” - Образование, дейност “Целодневни детски градини и Обединени детски заведения” в размер на 565 хил. лв. и дейност “Общообразователни училища”, с изключение на т.2 в размер на 607 967 лв., се блокират във връзка с кандидатстване на Общината по програма Подкрепа за прилагане на мерки за енергийната ефективност в общинската образователна инфраструктура.

Община Благоевград е кандидатствала по “Национална програма за съфинансиране от МОН на общински инвестиционни проекти, насочени към подобряване материалната база на училищата”, Модул - Съфинансиране на проекти за енергийно ефективно саниране на училищните сгради, по която е одобрена сумата от 326 577 лева. Това са целеви средства, преведени на 30.12.2009 год. и са преходен остатък, поясняват от кметсвото.

По “Национална програма оптимизация на училищната мрежа” са неизразходвани целеви средства в размер на 36 390 лв. Общо за двете програми в размер на 362 967 лева са проведени процедури, сключени договори и се санират V СОУ, VІІ СОУ, Природоматематическа и Езикова гимназии.

В инвестиционната програма са блокирани и средствата за неотложни ремонти - ЦДГ №1 - “Монтаж отоплителен котел и основен ремонт на отоплителна инсталация”; “Основен ремонт на хидроизолация в ЦДГ №3 и ЦДГ №4”, както и основен ремонт “Покрив в ОДЗ №1”.

В нарушение на приетите от Общински съвет “Правила за условията, критериите и реда за финансово подпомагане на спортните клубове в община Благоевград” са заделени по 4000 лв. на петте футболни клуба.

Прието е за осигуряване на разходната част на бюджета да се използват всички видове приходи, съгласно действащата нормативна уредба, след решение на Общински съвет. Това е в нарушение на един от основните принципи в Закона за общинските бюджети, а именно, че разходите по общинския бюджет се извършват до размера на всички постъпления.

В противоречие на чл. 28, ал. 2 от Закона за общинските бюджети е предвидено кметът да предлага на Общински съвет ограничаване или спиране финансирането на второстепенните разпоредители с бюджетни кредити при неспазване на финансовата дисциплина и на правилата по системите за финансово управление и контрол. Съгласно ЗОБ органът, който има тези правомощия е кметът на общината, а не Общинският съвет.

Кметът счита, че Решение №25 по Протокол №2 от заседание на Общински съвет Благоевград, проведено на 26.02.2010 год., следва да бъде преразгледано и изменено, информират още от пресцентъра на Община Благоевград.

Още коментари от д-р Валентин Василев и Люба Спириева чуйте в прикачения звуков файл