Отпускат 471 млн. евро по програма на ЕС
Отпускат 471 млн. евро по програма на ЕС / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

Над 471 000 000 евро е общият бюджет на програмите за сътрудничество на България със съседните страни.

Половината от средствата по трансграничните програми остават у нас и подпомагат изостаналите и периферни райони на страната, заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова в Благоевград.

"Настоящата година е ключова, тъй като до месеци реално ще стартират всички програми за териториално сътрудничество, в които България участва. За голяма част от тях това вече е факт", обяви зам.-министър Николова при откриването на международната конференция „Трансгранично сътрудничество България и Гърция, време за действие".

"Ефектът, който постигаме за периферните райони чрез трансграничните ни програми в някои отношения е с по-добри показатели от секторните оперативни програми. Въпреки, че ресурсът по тези програми е по-ограничен, той дава възможност да се подобряват икономическите връзки от двете страни на границата, да се използва потенциалът на икономическата среда и да се повиашава на заетостта", заяви  Николова.

Форумът е организиран по инициативата на евродепутата Андрей Новаков, като в него взеха участие областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, Елица Николова, секретар по икономика, развитие на регионите и инфраструктура на Президента на Република България, гръцкият евродепутат Мария Спираки, представители на местаната власт от гръцка и българска страна, както и предприемачи и представители на бизнеса от трансграничния регион.

През изминалия програмен период България е участвала в общо 11 инструмента за териториално сътрудничество, като особено активна роля са имали програмите за трансгранично сътрудничество със съседните ни страни Румъния, Гърция, Турция, Сърбия и Македония. В рамките на 5-те програми с общ бюджет от 479 млн. евро са сключени над 600 договора.

В новия период България участва в общо 12 програми за европейско териториално сътрудничество. Те ще финансират проекти за опазване на околната среда и превенция на риска от бедствия, подобряване транспортната свързаност между регионите, развитие на културния обмен, туризма, иновациите, икономическото развитие.

Петте програми за трансгранично сътрудничество с нашите съседи са с общ бюджет от над 471 000 000 евро. Втората най-голяма сред тях е програмата за сътрудничество между България и Гърция, в чийто обхват попада и Благоевградска област.

Общият бюджет възлиза на близо 130 000 000 евро, а чрез нея ще могат да се реализират съвместни проекти за устойчивото използване на природните богатства и културното наследство, подобряване управлението на рискови ситуации, свързани с наводнения, съхраняване и опазване на околната среда, подкрепа на съвместни бизнес услуги, инвестиции в здравна и социална инфраструктура.