Отмениха бедственото положение в Банско
Отмениха бедственото положение в Банско / Снимка: Община Банско

Днес в 12.00 часа кметът на Община Банско Георги Икономов отмени бедственото положение в курортния град, обявено заради наводненията от поройните дъждове. Обстановката се нормализира и река Глазне е в коритото си, заяви градоначалникът. Той допълни, че пораженията от водната стихия не са по-различни от вчера - разрушени са два моста, има две наводнени заведения и е разрушена част от ски пътя в ски зоната. Най-важното е, че няма пострадали хора.

Отмениха бедственото положение в Банско
netinfo

През цялата нощ имаше дежурни, които следяха какво се случва в създалата се кризисна ситуация. По думите на градоначалника на този етап ориентировъчно ще са нужни минимум 40-50 хиляди лева за възстановяване на нанесените щети от бедствието.

Отмениха бедственото положение в Банско
netinfo

Икономов бе категоричен, че няма никаква опасност за нормалния старт на зимния сезон и увери, че до началото на месец декември всички нанесени щети от наводнението ще бъдат възстановени.

Бедственото положение бе обявено вчера в 12.00 часа.

„Изказвам признателност на всички институции, включили се в извънредната ситуация - Районната и Областната служба за Пожарна безопасност и защита на населението, органите на реда, служителите на ДНП „Пирин", Планинската спасителна служба и фирма „Юлен". Водите на реките вчера придойдоха много бързо, неспиращият валеж създаде реална опасност от преливане на реката в границите на града. Благодарение на създадената организация и моменталната реакция на фирмите, притежаващи техника на място, ситуацията беше овладяна. Тук е мястото да благодаря на фирмите, работещи по водния цикъл, както и на всички строителни компании от Банско и Добринище, които предоставиха веднага своята техника, за да се овладее водата", заяви Георги Икономов.

Отмениха бедственото положение в Банско
netinfo

Нормализира се и обстановката след наводнението в разложкото село Баня, където вчера и там водите на река Глазне излязоха от коритото и заляха дворове на къщи, земеделски и селскостопански имоти. Кметът на селото Мария Юрганчева увери, че към настоящия момент всичко е нормално и на място все още има техника и хора, които работят по изграждането на диги. И там през цялата нощ е имало дежурни екипи за по-голяма сигурност на хората, живеещи в непосредствена близост до реката, както и да следят нивото на реката.