Отличиха магистрати и полицаи
Отличиха магистрати и полицаи / Пресцентър

Oфициална двустранна среща с посланика на Италия Марко Контичели проведе кметът на община Благоевград Атанас Камбитов.

Двамата обсъдиха възможностите за партньорство между Благоевград и региони в Италия, както в сферата на бизнеса и туризма, така и по отношение на културата и археологията.

"Възхитен съм от това колко пълен е с живот този прекрасен град, който има всички необходими дадености да затвърди позициите си на привлекателна дестинация за бизнес и отдих", заяви дипломатът.

От своя страна Камбитов изрази готовност за съдействие и подкрепа при съвмести начинания и инициативи с италианското посолство.

Веднага след края на срещата бе дадено началото на церемонията по връчването на наградите за доказали се магистрати и полицаи "Джовани Фалконе".

Началото на церемонията бе поставено с представление на фолклорен ансамбъл "Пирин". Председателят на ОбСНВ д-р Теменужка Любенова приветства всички гости и участници в конкурса, като изрази специална благодарност на посланика и кмета за всеотдайната работа и подкрепа при организирането и провеждането на конкурса.

Градоначалникът Камбитов изтъкна, че трагичната гибел на съдия Джовани Фалконе не е променила само Италия. Посланик Контичели не скри, че се гордее с делото на Джовани Фалконе и Паоло Борселино, които са платили с живота си, за да направят Италия по-сигурно място за живот.

Награда получи районният прокурор на Оряхово Гергана Кюркчийска за ефективна екипна работа с румънския си колега Адриан Глуга в борбата с трафика на хора и наркотици.

С награда, връчена лично от Камбитов, и с грамоти от посланика бяха отличени и Стефка Якимова, Димитър Кайряков и Йорданка Хрисотва от Апелативнатата във Варна. Те бяха номинирани за отличната си работа по знаково дело, в което обвиняеми са били трима общински съветници.

За добрата си работа като магистрати с награда бяха отличени още Васил Малинов, Недялка Попова, Таня Митова, Емил Томов, Владимир Йорданов, Евдокия Кемалова, Лидия Крумова, Велизар Бойчев, Красимира Стоянова, Боряна Димитрова, Яна Колева, Петя Петрова, Светлин Иванов и Мария Карагьозова.

Сред отличените полицаи се наредиха екипът на отдел „Трансгранична организирана престъпност“ при ГДБОП. Те бяха номинирани за дългогодишната си работа и висок професионализъм в ефективната борба с разпространението на наркотици. Лично кметът Камбитов връчи и специален плакет в знак на признателност за самоотвержената работа на полицаите.