Откриват изложба „130 години съдебно устройство в България”
Откриват изложба „130 години съдебно устройство в България” / netinfo

Изложба под надслов „130 години съдебно устройство в България” ще бъде открита в Благоевград. Експозицията е посветена на професионалния празник на българските юристи – 16 април, денят на който през 1879 г. е приета първата  конституция на третата българска държава. 


Идеята на историко-документалната изложба е да се покаже развитието на съдебната система, което е обвързано с новата и най-нова политическа история на България. В експозицията ще бъдат представени заглавните страници на всички конституционни актове т. е. основните закони, които отразяват промените в устройствените начала на възстановената трета българска държава.
Изложбата има за цел да бъде откроен градивният характер на отечественото съдебно устройство и правораздавателна дейност, чиито утвърждаване във водещ стожер на българската държавност започва преди 130 години.


Творческата задача е представените документи да покажат общонационалните измерения на съдебната система в днешната Благоевградска област.
Освен това съставителите изпълняват професионалния си дълг чрез изложбата да работят за култивиране, разпалване и внушаване чувството на историзъм сред държавните институции и широката общественост. Тази цел и мотив имат благороден характер и отговорност пред бъдещите поколения, защото опазването,  съхраняването и популяризирането на всички видове документи е и основния обект на приетия през 2007 г. Закон за националния архивен фонд.
Оригиналите на всички изложени документи и експонати се съхраняват в хранилищата на някой от основните институции на отечествената ни памет: Централен държавен архив – София, както Териториален държавен архив и Регионален исторически музей – Благоевград. Има и документи, които са частно притежание.
Посетителите ще могат да видят музейни експонати от РИМ, пресъздаващи работния облик на съдебно учреждение от 20-30 – те години на XIX век, както и документи, заедно с оригинална ведомствена литература от архивохранилището и библиотеката на ТДА – Благоевград.

Оргазнизатори на проявата са Окръжен съд в Благоевград, Правно-исторически факултет при Югозападен университет „Неофит Рилски”, Регионален Исторически музей и Териториален държавен архив.

Откриването ще се състои днес от 12:00 часа във фоайето на Окръжния съд.