Няма химическо замърсяване в река Струмешница
Няма химическо замърсяване в река Струмешница / Дарик - Благоевград, архив

Измирането на риба в напоителен канал край река Струмешница не е причинено от химическо замърсяване или влошено качество на водата, установиха експертите от РИОСВ в Благоевград. Те извървиха спешната проверка въз основа на получен в неделя сигнал на телефон 112.

"При обхода на участък от река Струмешница, в района между Оранжерии - Петрич и моста на главен път София – Петрич, не е установена мъртва риба.  Открита е единствено в долната част на напоителен канал с дължина около 3 километра, преминаващ покрай дясната дига на река Струмешница. Каналът е част от техническата инфраструктура за водовземане за нуждите на шараново стопанство „Струмешница“, експлоатирано от „Влахов и син“ ЕООД. В канала едновременно с мъртвата е наблюдавана и жива риба. Не са установени източници на замърсяване на водите в открития канал", съобщиха от РИОСВ.

На три места по протежение на канала са измерени показателите: активна реакция /pH/, разтворен кислород, наситеност на кислород и електропроводимост. Измерените стойности отговарят на нормалното състояние на водния обект.

Резултатите от анализа на водните проби, взети от началото и края на канала, по показателя „химична потребност от кислород“ /ХПК/, са в нормите и са характерни  за качеството на повърхностните води на река Струмешница в района.