Първа копка за укрепване на река Глазне
Първа копка за укрепване на река Глазне / Снимка: Община Банско
С първа копка кметът на община Банско - Георги Икономов, даде старт на строително-монтажните работи за корекция и изграждане на подпорни стени на коритото на р. Глазне. Договорът за изпълнението на проекта е на стойност от 731 000 лева с включен ДДС. 554 600 лева от общата сума е осигурена от държавния бюджет с постановление от 2017 г., а оставащите средства са предвидени в общинския бюджет. За изпълнител е избран „ЕС ДЖИ 81” ЕООД, като в срок до края на месец април 2019 г. обектът ще бъде завършен.

Реката в посочения участък е проектирана през 60-те и 70-те години на миналия век. Ситуационно, в горния край, подпорните стени са разположени фуниеобразно, тъй като това е било краят им, вече извън градската част. С разрастването на града е необходимо да се коригира фуниеобразната форма на стените, както и те да бъдат продължени до мястото на сливане на реките Демянишка и Бъндеришка. Освен да се ограничи риска от наводнение в рамките на населеното място, предстоящите дейности са част от по-мащабен проект за цялостно преобразяване на градската инфраструктура в тази зона на града, ситуирана по горното поречие на р. Глазне.

„Своеобразното събиране на подпорните стени в границите на коритото на реката ще освободи място за изграждането на улица, вървяща успоредно на ул. „Пирин” над нейната пешеходна част. По този начин част от трафика в новите квартали на града по посока на туристическата и ски зона в курорта ще бъде пренасочен по алтернативен маршрут. Важно е да споделя, че до края на 2018 г. ще бъде монтиран падналият пешеходен мост, отнесен от обилните валежи през ноември 2016 г.”, каза Икономов.  

Той уточни, че общината е изработила проекти за облагородяване на терените от двете страни на речното корито, които ще бъдат обособени като паркови зони с площадки за игра и спорт. Ще се разделят предвидените градоустройствени подобрения на етапи, които също ще бъдат реализирани през следващите години.